Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a arătat că o familie cu mulţi copii trăieşte greu, în această perioadă, ”de la o zi la alra” şi a adăugat că ministerul pe care îl conduce se va implica, prin proiecte dedicate, şi în sprijinul seniorilor care sunt singuri şi au nevoie de ajutor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebată, miercuri seară, la Antena 3, cum trăieşte o familie din România, Gabriela Firea a explicat că o familie cu mulţi copii nu are cum să trăiască bine, în această perioadă de crize suprapuse.
 
”O familie cu mulţi copii nu are cum să trăiască decât greu, de la o zi la alta, cu excepţia celor care au venituri foarte mari, dar este o nişă foarte mică, îngustă. Cele mai multe familii cu mulţi copii nu prea reuşesc să îşi îndeplinească dorinţe, mai mult îndeplinesc necesităţi. Şi asta este marea părere de rău şi a mea - şi sunt convinsă că a tuturor celor care s-au decis să intre în arcul guvernamental şi să participe la această guvernare - pentru că sensul politicii oneste este de a face viaţa oamenilor ceva mai bună. Şi atunci, fireşte, că există îngrijorări atât pentru copii, cât şi pentru părinţii lor, pentru seniori, fiindcă trebuie să ne gândim şi la cei care au muncit o viaţă şi, din păcate, de multe ori, în discursul public, seniorii sunt trecuţi la şi altele şi chiar sunt îndemnuri să nu-i mai respectăm pe cei în vârstă, pe părinţii şi pe bunicii noştri, lucru cu care eu nu pot să fiu de acord”, a declarat Firea.
 
Ministrul Familiei a anunţat că în perioada următoare vor exista proiecte dedicate seniorilor.
 
”În perioada următoare, după proiectele pentru copii, pentru familie, tineri şi egalitate de şanse, vom avea şi proiecte dedicate seniorilor. În această perioadă lucrăm în grupuri ţintite din punct de vedere juridic şi administrativ şi la proiecte pentru seniori. Ce îmi doresc eu este ca prin măsurile conjugate ale ministerelor de linie să se ajungă măcar la un echilibru. După criza financiară, după criza energetică, după criza sanitară pe care o traversăm deja şi cu război la graniţă. Sunt mai multe crize suprapuse şi viaţa românilor, mai ales a celor care au şi mulţi copii, nu poate să fie una uşoară”, a declarat Gabriela Firea. 
 
Firea a precizat că la nivelul ministerului pe care îl conduce sunt gândite programe dedicate pentru bătrânii care se simt singuri şi nu au niciun ajutor.
 
”Principalul obiect de activitate al Ministerului Muncii, de această dată  se referă la alocaţii şi pensii, dar împreună cu noi, reprezentanţii Ministerului Familiei, gândim politici publice care să sprijine diferitele categorii de cetăţeni şi de aceea şi spuneam că venim complementar faţă de majorările împreună cu majorările pentru alocaţii, pentru pensii, pentru salarii şi cu alte proiecte, spre exemplu. Sunt mulţi seniori şi primim astfel de semnale la minister care se plâng de singurătate, se plâng de faptul că au copiii şi nepoţii plecaţi în străinătate la muncă, sunt în diaspora, foarte mulţi au grijă de ei în continuare, dar sunt şi cazuri, din păcate, din ce în ce mai multe în ultima perioadă, de seniori, de bunici care nu mai au niciun sprijin, nu mai au nici bani, dar nu au nici ajutor în ceea ce priveşte achiziţionarea medicamentelor sau poate o procedură medicală. Nu mai spun de cei care vor pur şi simplu să aibă cu cine să vorbească sau să fie însoţiţi la un prieten sau la teatru sau la film. Aceste proiecte poate par de la distanţă, că nu sunt urgente şi nu sunt presante. Dar viaţa noastră, a tuturor, înseamnă în primul rând condiţii decente de trai, dar înseamnă şi un confort psihic şi un confort spiritual”, a declarat Firea.
 
Gabriela Firea a mai spus că Ministerul Familiei ar putea prelua cazurile de bătrâni singuri. 
 
”Ce ne gândim acum concret este să preluăm cazurile de părinţi şi bunici care nu mai au legătură cu copiii sau nepoţii plecaţi la muncă în străinătate şi cărora le este greu să îşi procure medicamente, alimente sau să meargă pur şi simplu la un teatru, cum spuneam, la o piesă de teatru sau la un prieten să intre într-un program al Ministerului Familiei prin care să fie sprijiniţi, ţintiţi pe această componentă”, a adăugat Gabriela Firea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.