Mai mulţi membri ai organizaţiei ActiveWatch au depus o coroană de flori şi au aprins candele în faţa sediului Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Acţiunea simbolică de joi a avut drept scop semnalarea faptului că, prin mai multe decizii luate, CNCD diluează ideea de discriminare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Activiştii şi-a luat rămas bun de la ceea ce au numit „o instituţie care a funcţionat rezonabil”.

„Cu durere în suflet, trebuie să anunţăm despărţirea de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării - o instituţie care a funcţionat rezonabil, una foarte necesară în România, dar care, în ultimele luni, printr-o suită de decizii, şi-a compromis misiunea”, a spus Mircea Toma.

El a făcut referire şi la cea mai recentă decizie luată de CNCD - aceea de a-l amenda pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a folosit cuvântul „penali”.

„Nu cunosc etnia penalilor, sexul penalilor, nu cunosc penali ca fiind persoane cu dizabilităţi. Cele trei categorii fac parte din lista pe care legea o defineşte ca fiind subiectul de activitate a CNCD”, a adăugat preşdintele asociaţiei.

Toma a mai spus că deciziile luate de CNCD au fost „fie foarte blânde”, pentru acte de discriminare „comise de persoane aflate acum la conducerea partidului, guvernului”, pe care le-au iertat, şi altele „foarte aspre pentru nişte actori care erau, dacă vreţi, în opoziţie cu actuala putere”.

În CNCD, a mai spus Toma, se duce o luptă „dezechilibrată”. „Nu este vorba despre Iohannis, este vorba despre o serie de decizii care au fost pe lângă misiunea instituţiei”, a mai afirmat el.

(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)
(Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, şi Istvan Haller au ieşit pentru a vorbi cu cei de la ActiveWatch. „Mai trăim”, a spus şeful CNCD.

„Nu generalizaţi. Aşa, după o decizie, două... Este o luptă. Mai avem şi instanţe, controale. Nu suntem de capul nostru. Am mai trecut prin perioade dificile, nu a fost nicio problemă”, a spus Asztalos Csaba.

Preşedintele Consiliului a menţionat că, în cazul amendării afirmaţiei lui Iohannis, a votat minoritar.

De cealaltă parte, Haller a afirmat: „Din punctul meu de vedere, nu asta a fost cea mai tragică decizie a CNCD. Cea de ieri. Decizia cea mai tragică a fost referitoare la accesul persoanelor cu dizabilităţi în mijloacele de transport în comun, legat de care am făcut repetate autosesizări”.

El a explicat că a primit o reclamaţie din partea unui bucureştean referitor la o linie de transport în comun, iar cei mai mulţi dintre colegii lui din Consiliu au considerat că „de această dată, nu mai reprezintă discriminare, pentru că nu mai vrem să amendăm primarul de Bucureşti”.

„Pentru mine asta este mai grav decât o afirmaţie. este extrem de gravă o asemenea situaţie. Ea merită mult mai multe critici”, a adăugat Haller.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis, miercuri, în urma unei sesizări a redacţiei Lumea Justiţiei (luju.ro), că eticheta „penali” folosită de preşedintele Klaus Iohannis reprezintă discriminare şi l-a amendat pe şeful statului cu 2.000 de lei. Şeful statului a anunţat că va contesta decizia în instanţă, considerând-o una politică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.