Fundaţia Avon a anunţat joi că donează 1 milion de dolari la nivel global organizaţiilor non-guvernamentale care sprijină victimele abuzului în familie pentru continuarea serviciilor de consiliere şi adăpost în contextul pandemiei de coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Fundaţia Avon donează 1 milion de dolari la nivel global organizaţiilor non-guvernamentale care sprijină victimele abuzului în familie pentru continuarea serviciilor de consiliere şi adăpost în contextul pandemiei de coronavirus. Donaţia face parte dintr-o iniţiativă globală Avon în sprijinul femeilor care se confruntă cu un risc crescut de violenţă domestică în această perioadă, pe fondul izolării la domiciliu chiar cu agresorul", a anunţat joi compania.

O parte din donaţia globală va merge şi către organizaţii şi proiecte de sprijinire a victimelor violenţei domestice din România, pe care Avon România le-a sprijinit şi în trecut, prin programe de finanţare.

"Organizaţiile pentru femei din întreaga lume trag un semnal de alarmă asupra creşterii cazurilor de violenţă în familie, prin raportare la înmulţirea cererilor de servicii de asistenţă. Date din China indică o creştere de trei ori a cazurilor raportate în februarie, comparativ cu anul precedent. Potrivit EuroNews, în Franţa, rata violenţei domestice a crescut cu peste 30% din 17 până în 28 martie, pe fondul izolării la domiciliu", informează Avon.

Liniile telefonice specializate din UK şi US raportează creşteri similare, chiar dublări.

"În România, încă nu există raportări oficiale de la începutul măsurilor de izolare, dar experţii din organizaţiile neguvernamentale se aşteaptă ca numărul cazurilor să crească şi la noi", precizează compania.

 În prima jumătate a anului 2019, conform datelor de la Inspectoratul General de Poliţie al României, obţinute de Centrul Filia, la nivel naţional circa 64 de persoane erau agresate zilnic, iar în total au fost înregistrate 11,627 victime ale violenţei domestice, în perioada ianuarie – iunie 2019.

“Violenţa domestică s-a bazat dintotdeauna pe izolare ca parte a mecanismului de dominaţie pus în mişcare de agresor. Pe timpul pandemiei, când majoritatea oamenilor sunt izolaţi în casele lor, violenţa domestică nu dispare miraculos. Dimpotrivă, este probabilă o creştere a situaţiilor conflictuale în familie, mai ales că tot mai mulţi oameni resimt furie, panică, nesiguranţa zilei de mâine. În lipsa unor deprinderi sănătoase de gestionare a furiei, riscul de comportament  violent creşte. Şi la celălalt capăt e dublat de un context de vulnerabilitate sporită a victimelor, din cauza distanţării sociale. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de reţele de sprijin”, spune Camelia Proca, directoarea Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen (ALEG), asociaţie activă în domeniul combaterii şi prevenirii violenţei împotriva femeilor. 

Pe lângă suportul financiar oferit organizaţiilor non-guvernamentale, Avon lansează campania “Izolate, dar împreună”, un efort de comunicare la nivelul reprezentanţilor, clienţilor şi comunităţilor din întreaga lume. Acesta constă în informarea publicului cu privire la problema violenţei domestice, îndrumarea victimelor către organizaţiile care le pot oferi ajutor şi consiliere, dar şi identificarea şi sprijinirea persoanelor aflate în situaţii de risc.

„Violenţa domestică este deja o epidemie care se ascunde în spatele uşilor închise. Precum virusul Covid-19, şi abuzul domestic este un ucigaş tăcut. O consecinţă neintenţionată a măsurilor de izolare necesare pentru combaterea Coronavirusului îi obligă pe femeile şi copiii vulnerabili să rămână blocaţi în casă împreună cu agresorul. Prin intermediul reţelei noastre de peste 5 milioane de reprezentanţi şi a acoperirii digitale la nivel global, vrem să ne asigurăm că cei aflaţi în situaţii dificile ştiu că nu sunt singuri. Îi invităm pe toţi cei interesaţi să se alăture iniţiativei noastre. De asemenea, trebuie să luăm măsuri urgente pentru a menţine funcţionale serviciile oferite de organizaţiile care sprijină victimele abuzului domestic. Pe lângă fondurile oferite prin intermediul Fundaţiei Avon, echipele noastre vor dona adăposturilor pentru femei obiecte de primă necesitate, de la produse pentru igiena personală până la dezinfectanţi pentru mâini şi săpunuri”, a declarat Angela Creţu, CEO Avon.

Cea mai recentă contribuţie de 1 milion de dolari se bazează pe un angajament de 15 ani al Fundaţiei Avon de a ajuta la oprirea violenţei împotriva femeilor. Iniţiativa face parte din promisiunea Avon şi a Fundaţiei Avon de a dona 10 milioane de dolari în 2020 pentru organizaţii de caritate care sprijină sănătatea şi bunăstarea femeilor. Până în prezent, Avon şi Fundaţia Avon au donat peste 80 de milioane de dolari ONG-urilor care luptă împotriva violenţei domestice şi vor continua să susţină eforturile acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.