Forumul Român de Obezitate a transmis, vineri, că toate tratamentele disponibile în România în prezent pentru controlul greutăţii pe termen lung sunt indicate ca adjuvant la un regim alimentar hipocaloric şi o activitate fizică crescută, menţionând că orice decizie medicală şi terapeutică în acest sens trebuie luată doar împreună cu medicul curant. Reacţia vine după ce medicii şi farmaciştii au avertizat, într-un material News.ro, asupra unui adevărat fenomen legat de medicamentul Ozempic, o soluţie injectabilă creată pentru a fi folosită în diabetul de tip 2, fiind eficient în reglarea glicemiei, folosit pentru slăbire. Foarte mulţi oameni le cer prescrierea acestuia pentru scăderea în greutate, chiar dacă nu au diabet.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Fenomenul Ozempic - Tot mai mulţi oameni cer acest medicament pentru a slăbi. Tratamentul este creat pentru reglarea glicemiei. Diabetolog: “Medicamentul e eficient, dar e anapoda, e soluţia uşoară dar nu firească / Farmacist: Vin să ceară fără reţetă

Forumul Român de Obezitate (FORO) a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că doreşte să tragă un semnal de alarmă legat de modul în care trebuie acţionat pentru controlul obezităţii.  

“Orice decizie medicală şi terapeutică trebuie luată doar împreună cu medicul curant, cel care poate recomanda medicamente pe bază de prescripţie medicală. Toate tratamentele disponibile în România în prezent pentru controlul greutăţii pe termen lung sunt indicate ca adjuvant la un regim alimentar hipocaloric şi o activitate fizică crescută, pentru scădere ponderală la pacienţi”, a transmis FORO.  

Preşedintele de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi membru FORO, Prof. Dr. Nicolae Hâncu, a afirmat că nu trebuie lăsate informaţiile scoase din context sau nedocumentate ştiinţific să inducă în eroare pacienţii.  

„Este responsabilitatea noastră, a tuturor – medici, farmacişti, societate, mass-media, factori de decizie, mediul privat - să determinăm o schimbare reală privind înţelegerea şi tratarea acestei afecţiuni. Nu trebuie să lăsăm să circule informaţiile scoase din context, trunchiate sau nedocumentate ştiinţific care să inducă în eroare pacienţii, cu riscuri majore pentru sănătatea acestora. Fac un apel la profesioniştii din domeniul sănătăţii să se informeze temeinic cu privire la medicamentele care sunt autorizate în România pentru diabet şi obezitate şi să le prescrie numai conform indicaţiilor din prospect şi doar pacienţilor care necesită tratament medicamentos”, a mai declarat Prof. Nicolae Hâncu.    

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un raport în care avertizează că o  „epidemie” de exces ponderal şi obezitate face ravagii în Europa şi este responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, echivalentul a 13% din totalul acestora . De asemenea, în 2021 Comisia Europeană a recunoscut obezitatea ca boală cronică, asumându-şi angajamentul de a o prioritiza ca patologie netransmisibilă, cu obiectivul de a pune bazele unor sisteme mai reziliente de sănătate în Uniunea Europeană. 

„În România, peste 4 milioane de oameni suferă de obezitate ceea ce reprezintă o prioritate de sănătate publică ce nu trebuie tratată superficial şi senzaţionalist. Avem nevoie de politici publice adecvate, care vizează prevenţia şi o abordare medicală integrată, dar şi de campanii profesioniste şi responsabile de informare”, a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană, membru FORO şi Preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.   

La rândul său, Prof. Dr. Cornelia Bala, membru FORO şi Preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, consideră că este nevoie de o educare a pacienţilor cu privire la medicamentele autorizate pentru tratamentul tulburărilor metabolice.  

„FORO consideră că este nevoie de o cât mai bună informare şi educare a pacienţilor şi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii cu privire la medicamentele autorizate pentru tratamentul tulburărilor metabolice şi îi încurajează pe aceştia să consulte periodic site-urile societăţilor medicale de specialitate pentru a fi la curent cu cele mai recente indicaţii aprobate, în scopul prevenirii administrării incorecte a acestora”, a declarat Prof. Dr. Cornelia Bala. 

FORO a menţionat că obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului, afectând calitatea vieţii şi sănătatea unui procent însemnat de adulţi, adolescenţi şi copii. În România, 31,4% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, 34,6% din populaţia României e afectată de suprapondere, iar şase din zece adulţi au probleme cu greutatea.  

Medicii şi farmaciştii spun că de câteva luni se confruntă cu un adevărat fenomen legat de medicamentul Ozempic, o soluţie injectabilă creată pentru a fi folosită în diabetul de tip 2, fiind eficient în reglarea glicemiei (n.red. având ca substanţă activă semaglutida). Foarte mulţi oameni le cer prescrierea acestuia pentru scăderea în greutate, chiar dacă nu au diabet. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.