Alina Patrahău, fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Aripi, care asigură servicii medicale la domiciliu copiilor diagnosticaţi cu cancer, afirmă că mai puţin de un sfert dintre judeţele României au secţii de oncologie pediatrică. În ceea ce priveşte rata de supravieţuire în rândul pacienţilor oncologici minori, în România aceasta este cu zece procente mai mică decât în Europa de Vest, precizează Patrahău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În România, doar opt judeţe din cele 42 au secţii de oncologie pediatrică. Copiii sunt peste tot şi nu sunt numai la oraş, sunt şi la sat. Gândiţi-vă ce înseamnă pentru un copil care nu are un medic curant în oraşul lui, ce înseamnă drumurile la spital. Şi gândiţi-vă ce înseamnă această frică, în momentul când ieşi pe uşa spitalului şi ajungi la tine acasă, la sute de kilometri, într-un sat izolat, se poate întâmpla orice şi chiar şi simpla febră pentru mame (mamele de copii diagnosticaţi cu cancer – n.r.) este o problemă”, a declarat, miercuri seară, la Medika Tv, fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Aripi, Alina Patrahău.

Ea a spus că, în România, secţiile de oncologie pediatrică funcţionează în institute oncologice, care continuă să îngrijească copiii şi după vârsta majoratului, însă nu oferă echipe multidisciplinare pentru pacientul oncologic recent devenit adult. Alte secţii de oncologie pediatrică îşi desfăşoară activitatea în spitalele de pediatrie care, deşi au echipe interdisciplinare, nu pot asigura tratament şi îngrijire pentru copiii pacienţi oncologici după ce aceştia ating vârsta majoratului. În acest context, Asociaţia Dăruieşte Aripi şi-a propus un proiect de digitalizare a tuturor dosarelor pacienţilor oncologici minori, accesul la dosarul digital reprezentând un acces facil şi la opinii medicale.

Aceasta s-a declarat impresionată de ”cât de puternici” sunt copiii diagnosticaţi cu neoplasm.

Alina Patrahău a explicat că, în anul 2019, asociaţia a realizat, cu sprijinul unor specialişti, un prim studiu privind supravieţuirea în cazul copiilor bolnavi cu cancer, analiză care arată că rata de supravieţuire în rândul copiilor este de 70%, egală cu media Europei de Est, dar cu zece procente mai mică decât rata de supravieţuire raportată la nivelul ţărilor din vestul Europei. Studiul este recunoscut la nivel european.

Conform acesteia, anual aproximativ 420 de copii sunt diagnosticaţi, în România, cu diverse forme de cancer, cea mai scăzută rată de supravieţuire fiind înregsitrată în rândul pacienţilor cu cancer osos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.