Primăria Capitalei va introduce criterii selective privind autorizarea evenimentelor desfăşurate în centrul Capitalei, unul dintre ele fiind amploarea manifestărilor care ar trebui să justifice devierea traficului din zona centrală, a declarat primarul Gabriela Firea, precizând că nu va reloca evenimente precum "Street Delivery", "Femei pe Mătăsari" sau "Color Run".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul general al Bucureştiului a declarat că, în pofida presiunilor din ultimele zile, PMB va introduce criterii selective privind autorizarea evenimentelor desfăşurate în aer liber în zona zero a Capitalei, că nu va interzice niciun eveniment stradal, cultural, sportiv sau de divertisment, dar că cea mai mare parte a acestora vor fi autorizate în alte zone centrale ale oraşului pentru a evita blocarea traficului.

 "Nu m-am referit niciodată la relocarea evenimentelor de genul: Street Delivery, Femei pe Mătăsari, Color Run, Maratonul Internaţional Bucureşti, Semimaratonul Internaţional Bucureşti sau Marsul Bicicliştilor. Nu se pune problema interzicerii evenimentelor care se desfăşoară în Centrul Vechi, la Muzeul Satului sau la Muzeul Ţăranului Român", a declarat Firea.

Ea a mai spus că are obligaţia să ţină cont şi de nemulţumirile bucureştenilor, nu doar de supărarea unor organizatori de evenimente.

"Am  văzut că se fac presiuni foarte mari, pentru a reveni la modul haotic în care se autoriza organizarea evenimentelor în zona zero a Capitalei. Nu cedez! Voi face ordine în acest domeniu, pentru că eu am obligaţia să ţin cont şi de nemulţumirile multor bucureşteni, nu doar de supărarea unora dintre organizatorii de evenimente. Să fie limpede: nu interzic nimic! Dar dacă un eveniment poate fi realizat şi în alte zone ale oraşului, atunci vom evita zona zero. Înţeleg că orice organizator de evenimente vrea să fie în buricul târgului, dar trebuie să ţinem cont că un blocaj în centrul Bucureştiului poate paraliza traficul în tot oraşul”, a precizat edilul Capitalei.

Firea a spus că unul dintre criteriile Primăriei Generale în autorizarea evenimentelor stradale în zona zero a Capitalei va fi cel al proporţionalităţii, astfel încât amploarea unei astfel de manifestări să justifice măsura devierii traficului rutier din centrul Bucureştiului.

"Nu vom mai avea în centru evenimente cu câteva zeci de participanţi care să pună la încercare nervii a mii de bucureşteni blocaţi în trafic. Trebuie să existe o anumită proporţie între amploarea unui eveniment şi efectele pe care le produce autorizarea lui în zona zero a Capitalei. Una este când închidem circulaţia pe Bulevardul Kiseleff pentru parada de Ziua Naţională a României şi alta e când blocăm acelaşi bulevard pentru câteva zeci de persoane care joacă tenis sau baschet. Putem juca tenis sau baschet şi în parc sau în alte zone ale oraşului”, a explicat Gabriela Firea.

Un alt criteriu privind autorizarea evenimentelor în centrul Bucureştiului va fi specificul manifestărilor stradale. Astfel, în zona zero a Capitalei vor fi permise doar evenimentele care, prin natura lor, nu pot fi organizate în alte părţi ale oraşului.

Dacă se va constata că un concert nu poate fi organizat decât în Piaţa Constituţiei va fi autorizat, dar dacă rezultă că nu există niciun impediment ca evenimentul să se desfăşoare în alte spaţii identificate în Capitală, precum Arena Naţională, platoul Romexpo sau alte locaţii potrivite şi accesibile, atunci va fi evitat centrul Bucureştiului.

Firea a mai anunţat că pentru a facilita organizarea acestor manifestări şi pentru a oferi organizatorilor de evenimente alternative la Piaţa Constituţiei, municipalitatea are în plan încheierea unor parteneriate cu promoterii evenimentelor de mare anvergură, astfel încât chiria unor spaţii alternative (Arena Naţională, Romexpo etc.) să fie mai mică şi mai atractivă, având în vedere că, în prezent, pentru organizarea unui eveniment în Piaţa Constituţiei se plătesc 1.600 de euro pe zi, iar pentru Arena Naţională taxa variază între 15.000 şi 45.000 de euro/eveniment.

De asemenea, Primăria Generală va analiza acordarea autorizaţiilor astfel încât să nu se suprapună mai multe evenimente care se desfăşoară simultan într-o zonă restrânsă din centrul Capitalei, ceea ce ar amplifică problemele de trafic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.