Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că eventuala renunţare la mecanismul de echilibrare a bugetelor marilor oraşe, aplicat anul acesta, ar avea un impact negativ major asupra comunităţilor locale, primăriile urmând a fi puse în imposibilitatea de a-şi continua planurile de investiţii sau, în unele cazuri, de a finanţa activitatea curentă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Orice tăiere din bugetul Municipalităţii pune sub semnul întrebării dezvoltarea oraşului sau subzistenţa categoriilor defavorizate. Din celebrul miliard de euro pentru care ne invidiază toată lumea, avem de plătit anul viitor 200 de milioane de euro subvenţie pentru energia termică, 240 de milioane de euro subvenţie pentru transportul public, 260 de milioane de euro pentru preluarea ELCEN, 125 de milioane de euro pentru acordarea unor stimulente sociale şi medicale care nu sunt un moft, ci o necesitate. La acestea se adaugă cheltuielile obligatorii pentru investiţiile în infrastructură, construcţia noilor spitale, precum şi continuarea programului de consolidări demarat anul acesta, în care alte 100 de imobile se vor adăuga celor 45 la care se lucrează în momentul de faţă", afirmă Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, "din păcate", cea mai mare parte a veniturilor la bugetul municipiului Bucureşti provine de la bugetul de stat, "asupra cărora noi nu avem niciun control, de aceea e imperios necesar ca decidenţii politici de la nivelul Ministerului Finanţelor Publice şi al Guvernului să ţină cont de faptul că o eventuală diminuare a bugetului Capitalei se va răsfrânge nu doar asupra Primăriei Generale, ci şi asupra Progamului de Guvernare căruia îi sunt subscrise toate măsurile şi proiectele noastre".

"Nutresc speranţa că disputele politice din ultima perioadă nu vor afecta aspiraţiile milioanelor de bucureşteni la o viaţă mai bună şi cred că menţinerea chestiunilor sensibile, aşa cum sunt cele bugetare, în afara jocurilor politice sau politicianiste si a razbunarilor personale, ar fi o dovadă de înţelepciune din partea tuturor", mai spune Firea.

Conform Primăriei Capitalei, Bucureştiul contribuie cu 25% la formarea produsului intern brut, prin cei aproape 4 milioane de cetăţeni care locuiesc, muncesc sau studiază aici, iar din taxele şi impozitele colectate în municipiu, mai puţin de jumătate se întoarce în bugetul Capitalei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.