Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că raportările privind rata de infectare la nivelul municipiului Bucureşti iau în calcul un recensământ al populaţiei realizat în urmă cu aproape un deceniu şi care arată un număr al bucureştenilor cu peste un milion mai mic decât cel real. Ea precizează de asemenea că numărul de cazuri raportate la nivelul Capitalei include numeroase teste realizate de locutori ai altor judeţe, care merg să se testeze şi trateze în unităţile medicale din Capitală, iar în acest context susţine că cifrele ar trebui corelate cu cele reale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Gabriela Firea a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că cifra infectărilor raportată la nivelul Capitalei nu se referă doar la locuitorii Bucureştiului. pentru că în Capitală vin pentru testare, diagnosticare şi tratament numeroşi locuitori ai unor judeţe situate în special în zona de sud a ţării. În plus, aceasta susţine că numărul locuitorilor Bucureştiului luat în calcul este cu peste un milion mai mic decât cel real.
„S-a făcut o statistică: aproximativ jumătate dintre cei trataţi, vindecaţi în Bucureşti nu sunt dintre cetăţenii municipiului Bucureşti, de aceea, subliniez faptul, fără a spune că nu avem o problemă, sau că situaţia este uşoară, lejeră, dar criza nu este cea exprimată de această cifră, mă refer ca criza sanitară, pentru că se face o statistică referitoare la un recensământ care este depăşit deja, cel de acum nouă-zece ani de zile, care releva faptul că în municipiul Bucureşti sunt 2.200.000 de locuitori. Este depăşită această cifră. Potrivit tuturor analizelor şi monitorizărilor instituţiilor internaţionale, împreună Bucureşti – Ilfov reprezintă o comunitate de patru milioane de cetăţeni, doar în municipiul Bucureşti sunt trei milioane şi jumătate. Practic, aceste raportări ale procentului de persoane infectate trebuie să fie în corelare directă cu numărul real al populaţiei din municipiul Bucureşti„ a afirmat primarul general în funcţie, Gabriela Firea.
Primarul general în funcţie a precizat că o decizie privind eventuala modificare a scenariilor în care funcţionează şcolile şi grădiniţele din Bucureşti ar trebui luată de Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, dar că acesta nu a fost convocat de către prefectul Capitalei. 
„Când e o urgenţă, nu aştepţi 48 de ore să iei o decizie. (...) Elevii, profesorii, părinţii trebuie să ştie ce au de făcut mâine dimineaţă. (...) Fără a duce într-o zonă politică această discuţie, cred că oamenii care ocupă aceste funcţii şi se bucură de încredere prin lege trebuie să dea aceste răspunsuri”, a mai afirmat Gabriela Firea.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat duminică 3.920 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 180.388. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat şi 60 de decese, bilanţul fiind de 5.872. În prezent, 749 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Bucureştiul a trecut de pragul de 3 în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, în Capitală au fost înregistrate 770 de noi cazuri de COVID-19.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat pentru Edupedu.ro că nu are în vedere convocarea duminică a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, în condiţiile în care coeficientul infectărilor cu noul coronavirus cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, în Bucureşti este de 3,02, ceea ce ar impune măsuri speciale.

Activităţile în şcoli şi grădiniţe se vor desfăşura luni în scenariul 2, hibrid, a declarat ministrul Educaţiei Monica Anisie, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat un coeficient al infectărilor cu noul coronavirus cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, în Bucureşti de 3,02. Ea a precizat că, după ce este convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, dacă se va decide să se treacă la scenariul online, va fi adoptat acest scenariu.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.