Primarul General, Gabriela Firea, critică dur Guvernul pentru măsurile impuse pentru deschiderea noului an şcolar şi susţine că sunt condiţii ”imposibil de îndeplinit” în timpul rămas până în 14 septembrie. Firea se referă şi la condiţia impusă after-school-urilor, care nu mai au voie să aibă şi grădiniţă în aceeaşi clădire, şi susţine că asta va afecta sute de afaceri private care au făcut investiţii şi au încheiat contracte cu mii de părinţi. Primarul general anunţă că, dacă ordinul nu va fi modificat, îl va ataca în contencios.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dispreţ faţă de zeci de mii de familii de români şi, implicit, de bucureşteni, care au copii de vârsta şcolară! Un guvern care îngroapă şi micile investiţii din educaţie! Guvernul pune lacătul pe after-schoolurile private şi impune tuturor şcolilor condiţii imposibil de îndeplinit! Cu doar câteva zile înainte de începerea anului şcolar, Ordinul 1.456 din 25 august 2020 (publicat în MO pe 28 august!) privind normele de igienă din unităţile de învăţământ saboteaza sistemul privat de afterschool. Unităţile private care au în aceeaşi clădire activităţi de grădiniţă şi de afterschool trebuie să renunţe la una dintre activităţi. Mii de familii care deja aveau copiii înscrişi la afterschool rămân fără nicio opţiune, cu doar câteva zile înainte începerea anului şcolar”, susţine Ganriela Firea, vineri, într-un comunicat de presă.

Primarul general afirmă că cele mai multe dintre aceste familii sunt în Capitală şi în alte mari municipii. Din cele 300-400 de afterschooluri private aflate în această situaţie circa 250 se află în Bucureşti.

”E vorba de familiile de tineri activi, în care ambii părinţi lucrează şi care s-au stabilit în zonele urbane, departe de domiciliul bunicilor. Aceste familii nu mai au practic nicio opţiune pentru supravegherea copiilor după orele de curs de la şcoală.”, mai afirmă Firea.

Aceasta ondideră ”o bătaie de joc pentru toate unităţile aflate în această situaţie care au făcut investiţii şi au încheiat deja contracte cu mii de părinţi”.

”De asemenea, Ordinul în cauză obligă toate unităţile de învăţământ din România să ia măsuri imposibil de implementat în cele doar câteva zile rămase până la începerea noului an şcolar. Solicit Guvernului să revizuiască de urgenţă acest ordin care îşi bate joc de copii, de părinţi şi de mii de unităţi de învăţământ din întreaga ţară! În cazul în care Guvernul nu va ţine cont de haosul pe care creează în educaţie şi condamnarea părinţilor care au copiii la afterschooluri private, vom ataca Ordinul în contencios administrativ”, a anunţat primarul general.

Firea prezintă o listă a principalelor ”aberaţii dispuse de Guvernul Orban”:

1) Unităţile de învăţământ care desfăşurau în aceeaşi clădire activităţile de grădiniţă pentru preşcolari şi cele de afterschool pentru şcolari trebuie să renunţe la una dintre cele două activităţi.

2) Grădiniţele care funcţionează în incinta unei unităţi şcolare vor trebui închise dacă nu au posibilitatea de a stabili căi de acces şi locuri de joacă separate.

3) Toate şcolile, inclusiv cele care încă au WC-ul în curte, vor fi obligate să monteze în grupurile sanitare „chiuvete cu săpun” şi „prosoape de hârtie sau dispozitiv electric de uscare a mâinilor”. Toate aceste modificări trebuie făcute în cele câteva zile rămase până la începerea anului şcolar.

5) Pentru unităţile de învăţământ care nu au norocul de a se suprapune cu cerinţele din acest Ordin se pun condiţii imposibil de implementat în cele câteva zile până la începerea anului şcolar:

- “orientarea ferestrelor sălilor de grupă sau de clasă, ale amfiteatrelor şi ale dormitoarelor spre sud, sud-est, sud-vest, est sau vest, în funcţie de zonele climatice”.

- Între clădirea unităţii şi accesul în curtea acesteia este prevăzut un spaţiu verde (cu lăţimea de minimum 25 de metri)

- Pentru asigurarea unei ventilaţii naturale permanente, oberlihturile au o suprafaţă totală de cel puţin 1/50 din suprafaţa încăperii; sensul de deschidere a acestora este spre interior şi în sus.

6) Unităţilor învăţământ li se impune respectarea unor parametrii imposibil de măsurat de către conducerea sau administratorii şcolii:

7) Ordinul introduce practic vaccinarea obligatorie, condiţionând accesul la un drept constituţional, ceea ce nu se poate face decât prin lege. La înscrierea copilului la unitatea de învăţământ trebuie prezentate „dovada de vaccinare”.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.