Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, spune că a discutat cu oficialii americani despre programul de achiziţie a aeronavelor F16 în vizita pe care a făcut-o în SUA, precizând că a primit asigurări că România va fi sprijinită în acest demers. De asemenea, el a precizat că noile avioane F16 achiziţionate deja vor fi folosite începând cu luna februarie de Poliţia Aeriană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Mihai Fifor: După ani de subfinanţare cronică, Ministerul Apărării Naţionale are astăzi susţinerea politică pentru a aloca Apărării 2 procente din PIB, până în anul 2026 cel puţin. VIDEO

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că în vizita pe care a făcut-o în SUA a discutat cu secretarul american al Apărării, James Mattis, achiziţia de către România a celor cinci avioane F 16, în primă fază, şi a primit asigurări că SUA va sprijini acest demers, în condiţiile în care este necesar avizul Statelor Unite pentru derularea procedurii.

"S-a discutat (în SUA, n.r.) şi despre programul F16 pe care dorim să continuăm să le achiziţionăm. În primă instanţă sunt cele cinci aeronave pe care urmează să le achiziţionăm tot din Portugalia, aşa cum s-a întâmplat şi cu celelalte 12. E adevărat, am cerut sprijin şi Secretarului Apărării, pentru că fie că se cumpără din Portugalia, fie că se cumpără din altă ţară aliată, procedura e aceeaşi şi este nevoie de un acord al Guvernului SUA pentru ca această procedură să aibă loc. Vă asigur că secretarul Jim Mattis ne-a dat toate asigurările că va exista sprijin pentru acest program. Pe de altă parte, am discutat în continuare despre cele 36 de aeronave pe care intenţionăm să le achiziţionăm, astfel încât să putem completa nevoia de înzestrare a armatei”, a declarat ministrul Mihai Fifor.

Fifor a spus că noile avioane F16 achiziţionate deja vor fi folosite începând cu luna februarie de Poliţia Aeriană.

"Statul Major al Forţelor Aeriene dă asigurări că începând cu luna februarie vom putea ieşi la Poliţia Aeriană cu F16. Atunci se termină toată procedura, toată pregătirea necesară pentru a opera aceste avioane în condiţii de maximă siguranţă şi operativitate”, a precizat Fifor.

România a încheiat, în 2013, un contract cu Portugalia, de 628 milioane euro cu TVA, care viza achiziţia a 12 avioane F-16.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.