Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) anunţă că, la negocierile care vor avea loc luni cu Guvernul, va susţine toate revendicările comunicate public, punctul de plecare în cadrul discuţiilor fiind, conform sindicaliştilor, creşterea cu 20% a veniturilor salariale în sistem.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
FSRR anunţă că reprezentanţii săi vor participa la negocierile programate, luni, de la ora 15:00, la Palatul Victoria, alături de alte federaţii reprezentative din sistemul de sănătate.
 
”Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că punctul minim de pornire pentru Guvern în aceste negocieri îl reprezintă oferta sa iniţială, aşa cum a fost aceasta prezentată de purtătorul de cuvânt al Guvernului: «o creştere per total a anvelopei salariale în domeniul sanitar de 20% pentru 2024», adică creşterea cu 20% a cheltuielii salariale totale, ce reprezintă o creştere cu 20% a veniturilor salariale totale”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de federaţia sindicală. 
 
Aceasta precizează că reprezentanţii săi vor susţine ”toate revendicările comunicate public” de către reprezentanţii celor din sistem, respectiv: creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate cu cel puţin 25% pentru anul 2024; acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată: adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali şi aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată; finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025, incluzând transpunerea şi aplicarea Anexei nr. 13 şi adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.
 
”Ţinând cont că aceste revendicări au fost stabilite în comun de federaţiile sindicale reprezentative din sănătate, sperăm ca ele să beneficieze de susţinerea tuturor participanţilor la negocieri”, menţionează Federaţia Solidaritatea Sanitară.
 
Sindicaliştii transmit că participarea la întâlnirea de luni, de la Guvern, ”este o dovadă a disponibilităţii la negocieri, ce face parte din valorile federaţiei, pentru a satisface aşteptările legitime ale angajaţilor din Sănătate”, subliniind că, în paralel, continuă seria acţiunilor de avertizare, prealabile grevei generale, cu pregătirea acţiunilor de protest anunţate pentru  8 februarie, prin pichetarea Ministerului Sănătăţii.
 
Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a înregistrat, în 1 februarie, la Ministerul Sănătăţii, sesizarea privind premisele declanşării unui conflict colectiv de muncă. 
 
Sindicaliştii susţin că majorarea salariilor de bază cu 5%, de la 1 ianuarie 2024, pentru angajaţii din sănătate ”reprezintă o creştere a veniturilor salariale cu cca. 3,4%”, ceea ce presupune că şi creşterea fondului de salarii sau a anvelopei salariale a fost, în consecinţă, tot de 3,4%.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.