Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva reclamă ”intensificarea acţiunilor de agresiune fizică”, după ce un pădurar de 63 de ani din judeţul Vrancea a fost bătut de trei bărbaţi, sancţionaţi de mai multe ori pentru păşunat ilegal, până când şi-a pierdut conştienţa. El a fost găsit de doi colegi şi este internat în stare gravă la Spitalul Judeţean Bacău. ”Acest ultim caz de violenţă vine să completeze tabloul sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi de hoţii de lemn, iar peste 750 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri”, afirmă sindicaliştii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva îşi exprimă îngrijorarea şi revolta cu privire la intensificarea acţiunilor de agresiune fizică de o violenţă fără precedent îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic, care îşi face datoria, apărând pădurea de infractori. Un nou caz deosebit de grav s-a produs în data de 30.05.2023 asupra unui angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, pădurarul Novac Giorgică, în vârstă de 63 de ani, titularul cantonului nr. 14 Mesteceni, Ocolul Silvic Panciu, din cadrul Direcţiei Silvice Vrancea, care, în timp ce efectua o patrulare în raza cantonului, a fost agresat şi lovit cu bestialitate de trei indivizi, în zona capului şi a toracelui, până când acesta şi-a pierdut cunoştinţa. Agresorii sunt persoane care au fost sancţionate de mai multe ori pentru păşunatul ilegal în fondul forestier”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Federaţia Silva.

Conform sursei citate, pădurarul a fost găsit inconştient de doi colegi de-ai săi, care au anunţat serviciul de urgenţă 112, acesta fiind preluat în stare critică de un echipaj al ambulanţei şi transportat la spitalul din Adjud, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Ulterior, dată fiind multitudinea leziunilor, el a fost transportat la secţia de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Bacău, unde se află internat în stare gravă şi în prezent.

Federaţia Sindicatelor Silva adaugă că monitorizează starea de sănătate a pădurarului Novac Giorgică şi va susţine inclusiv financiar recuperarea acestuia.  

”Intensificarea atacurilor asupra personalului silvic este rezultatul unei campanii de denigrare, susţinută de anumiţi factori politici şi de unele grupuri de interese, cu scopul de a diminua autoritatea silvicultorilor în îndeplinirea atribuţiilor de pază a pădurii şi de a discredita personalul silvic prin prezentarea evident deformată a realităţii din sectorul silvic. Acest ultim caz de violenţă vine să completeze tabloul sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi de hoţii de lemn, iar peste 750 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative, etc)”, afirmă sindicaliştii.

Ei adaugă că, deşi a fost modificat Statutul personalului silvic şi a fost creată baza legală pentru dotarea personalului de teren cu armament de serviciu, mijloace de comunicare, de intervenţie şi de apărare, cu uniforme de serviciu, echipament individual de protecţie, precum şi mijloace de transport adecvate, ”acestea au rămas în multe cazuri doar la nivel de bune intenţii, fără ca această minimă dotare să se realizeze efectiv”.

”Federaţia Sindicatelor Silva atrage atenţia încă odată asupra faptului că personalul silvic se confruntă cu o presiune tot mai ridicată asupra pădurii şi face faţă cu dificultate acestei presiuni, în principal din cauza lipsei dotării adecvate, absolut necesară în cadrul acţiunilor în teren pentru asigurarea pazei şi a integrităţii fondului forestier”, scrie în comunicat.

În cazul din Vrancea, Federaţia Silva a solicitat intervenţia procurorului general al României şi a inspectorului general al Poliţiei Române pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală care se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi pentru dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea şi pedepsirea autorilor acestor fapte de ultraj.

”Federaţia Sindicatelor Silva va susţine în continuare, prin toate mijloacele legale, respectarea şi aplicarea Statutului personalului silvic, aşa cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019, act normativ care a creat baza legală pentru întărirea autorităţii silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pentru asigurarea dotărilor necesare activităţilor în teren, pentru asigurarea unor condiţii decente de muncă, de salarizare şi de pensionare a personalului silvic, inclusiv prin organizarea unor noi acţiuni de protest, dacă va fi nevoie. Oare câţi silvicultori trebuie să-şi mai piardă viaţa pentru ca societatea, politicienii şi autorităţile din România să aprecieze la adevărata valoare munca şi eforturile pe care personalul silvic le face zi de zi pentru menţinerea integrităţii pădurilor?”, se mai arată în finalul comunicatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.