Din cauza supracontrolului şi a suprareglementărilor din setorul privind tăierile din pădurile din România, s-a diminuat foarte mult volumul de masă lemnoasă existent pe piaţă, spune Cătălin Tobescu, reprezentantul Federaţiei Proprietarilor de Păduri, care apreciază că tăierile ilegale s-au redus foarte mult.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din cauza schimbărilor dese de direcţie din legislaţie privind valorificarea masei lemnoase, în ultimii trei-patru ani, s-a ajuns la suprareglementare, supracontrol, ajungându-se să se diminueze foarte mult volumul de masă lemnoasă existent pe piaţă. Este o problemă artificială, zicem noi, pentru că starea pădurilor în România este bună, contrar percepţiei publice. Volumul, stocul de masă lemnoasă a crescut, suprafaţa pădurilor a crescut şi exploatăm foarte puţin comparativ cu ceea ce se întâmplă... toată lumea spune că în Germania, Austria nu se taie pădurile. Noi tăiem 2 metri cubi pe hectar, Germania, Austria taie 5 sau 6 sau 7 mc/ha pe an”, a  declarat miercuri Cătălin Tobescu, prezent la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi.

Întrebat cât anume se taie ilegal din păduri, inclusiv defrişările, el spune că datele oficiale arată că se taie 400.000 metri cubi pe an.

”Comparativ cu 18 milioane cât se taie legal înseamnă aproape zero. Eu cred că e o cifră nerealistă”, spune el.

El precizează că tăierile ilegale în România s-au redus atât de mult , încât nici măcar nu ar trebui să constituie subiect prioritar pentru politicile publice, ”pentru că s-a ajuns, datorită accentului exclusiv pe combaterea tăierilor ilegale, s-a ajuns să nu se mai poată exploata legal masa lemnoasă”.

Tobescu subliniază că toate afacerile din domeniu riscă să moară.

”S-a ajuns, ca să iei o căruţă de lemne, trebuie să meargă omul la ocolul silvic, să facă o cerere să meargă în teren, să facă o marcare, să vină la ocol ca să-i dea autorizaţie, apoi să meargă iar în teren ca să-i dea un aviz, după care să îl raporteze în Wood Tracking şi abia după aceea să îşi ducă lemnele acasă”, a afirmat Tobescu.

În total există 800.000 de mici proprietari de terenuri, aproape un milion de hectare, afirmă Tobescu.

El consideră că tăierile ilegale au ajuns să fie nesemnificative.

”Cu măsuri ca să combatem evaziunea fiscală, ajungem să omorâm economia reală, asta se întâmplă pe lemn. Prin controale de fond, doamna ministru Doina Pană a spus că tăierile ilegale sunt 400.000 mc. Eu cred că e o cifră puţin optimistă. Se bazează pe cifre oficiale, pe ceea ce e constatat. Tot controlul din ţara asta, IGPR, Jandarmerie, Gărzi Forestiere constată 100.000 mc. Iar noi căutăm cine taie ăstia 100.000 metri cubi, fără să ne uităm că am omorât pentru suta asta de mii de mc tăiaţi ilegal şi populaţia şi proprietarii de păduri şi sectorul de exploatare a lemnului şi industria lemnului”, a adăugat Tobescu.

La rândul său, prezent la eveniment, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), afirmă că Ministerul Energiei nu a luat nicio măsură în ceea ce priveşte energia din surse regenerabile.

”De 3-4 ani de zile mergem cu peletele la ei pe masă, le arătăm peletele, le dăm toate informaţiile privind eficienţa energetică a transformării de la deşeuri agricole până la lemnul exploatabil sau căzături de lemn. Pădurile, ca şi omul, trebuie curăţate, altfel se îmbolnăveşte lemnul sănătos. Faptul că nu exploatăm cum trebuie aceste rezerve de lemn care în mod firesc ar trebui să intre nu ca lemn de foc, ars cu 10-15% eficienţă energetică, ci în producţie de pelete care are mai multe avantaje, dar energetic vorbind are o eficienţă de 80%”, spune Cristian Pârvan.

Alte avantaje ar fi că s-ar creea locuri de muncă, mai ales în zonele rurale şi de munte, şi ar creşte eficienţa energetică, consideră Pârvan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.