Federaţia pentru Apărarea Pădurilor va protesta la Guvern, miercuri, între orele 11.00 şi 14.00, printre altele faţă de proiectul de regulament de valorificare a masei lemnoase şi faţă de retrocedările ilegale, cerând totodată consolidarea Romsilva.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima pe lista de revendicări este modificarea H.G. nr. 924/04.11.2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, întrucât ”prevederile acestui HG constituie o ameninţare la menţinerea şi gospodărirea durabilă a pădurilor proprietate de stat şi, conform Legii nr. 2/2016, o ameninţare la siguranţa naţională”.

Protestatarii arată că, deşi solicitarea de modificare a acestui regulament a fost susţinută de Federaţia pentru Apărarea Pădurilor prin demersuri scrise şi prin acţiuni de pichetare a Guvernului în lunile noiembrie, decembrie 2015, ianuarie şi februarie 2016 şi printr-un miting în 24 februarie 2016 în Piaţa Victoriei, Departamentul Păduri a postat abia în data de 17 martie 2016 pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor un proiect de modificare.

Pe de altă parte, pe 3 martie, Guvernul a adoptat o altă hotărâre (HG nr. 43/2016) prin care a modificat regulamentul de vânzare a masei lemnoase aprobat prin HG 924/2015, după ce licitaţiile organizate de Romsilva în decembrie au fost boicotate de producători din industria lemnului.

Reprezentanţii Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor critică noul proiect de regulament lansat în dezbatere de Ministerul Mediului, arătând că nu au fost luate în considerare propunerile organizaţiei şi nici ale Romsilva.

Ei susţin că, prin acest proiect, nu sunt create condiţiile pentru continuarea activităţilor de exploatare a pădurilor şi de prelucrare primară a lemnului în cadrul Romsilva, iar cei 7.000 de salariaţi ai regiei aferenţi acestor activităţi îşi vor pierde locurile de muncă.

”Departamentul Păduri nu ia în considerare că activităţile de exploatare şi prelucrare primară a lemnului sunt necesare la Romsilva pentru crearea de venituri ce vor fi folosite la cumpărarea de către stat a pădurilor particulare distruse sau expuse distrugerii, pentru refacerea acestor păduri, pentru crearea de păduri noi şi pentru menţinerea pădurilor existente, pentru executarea lucrărilor speciale de combatere a inundaţiilor, alunecărilor de teren, deşertificării, etc”, se arată în comunicatul federaţiei.

Reprezentanţii acesteia concluzionează că proiectul de regulament este ”o lovitură dată RNP-Romsilva, administratorul pădurilor statului, eliminându-se statul de la lucrările de gospodărire a pădurilor proprietate de stat” şi că acesta ”poate fi folosit de grupurile de interese care pot accede neîngrădit la o parte din pădurile statului şi la lemnul ce se recoltează din aceste păduri”.

Astfel, se cer ”măsuri urgente de consolidare a Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva”, prin respectarea  atribuţiilor pe care regia le are conform Codului Silvic, incluzând activităţi tehnice, economice şi juridice.

Protestatarii fac referire la decizia ministerului de separare a activităţilor Romsilva de administrare a pădurilor de cele de operator pe piaţa lemnului, decizie luată în conformitate cu un raport al Consiliului Concurenţei, din august anul trecut.

Silvicultorii mai cer respectarea prevederilor art. 97 din Codul Silvic, privind acordarea unor subvenţii proprietarilor de păduri cu suprafeţe până în 30 ha pentru administrarea şi paza acestor păduri, arătând că în România sunt peste 600.000 ha păduri în sectorul privat neadministrate, nepăzite, din care 400.000 ha sunt deja distruse.

”Prejudiciul creat de grupurile de interese care s-au constituit pentru tăierea ilegală a 400.000 ha păduri particulare este de 36.000.000.000 euro. Conform prevederilor art. 3 lit. m) din Legea nr. 2/2016 privind siguranţa naţională a României, nerespectarea şi neaplicarea prevederilor art. 97 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic se poate considera o inacţiune care lezează interesele economice strategice ale României şi are ca efect distrugerea unei importante resurse naturale: pădurea”, mai spun reprezentanţii federaţiei.

Ei cer totodată ”salvarea pădurilor României prin scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese, astfel încât să fie stopate retrocedările ilegale de păduri, corupţia şi furturile de lemn” şi ”tragerea la răspundere a celor care au permis, prin neaplicarea legii, distrugerea a 400.000 ha de păduri particulare şi retrocedări ilegale de păduri”.

Pe lista de revendicări se mai regăsesc şi ”măsuri de stopare a campaniei de denigrare a personalului silvic”.

”Prin activitatea de pază şi gospodărire durabilă a pădurilor, personalul silvic a făcut dovada profesionalismului şi spiritului de sacrificiu. Apărând pădurea, patru pădurari au fost omorâţi de infractorii surprinşi în pădure furând lemn şi 600 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici au suferit vătămări corporale grave”, mai spun protestatarii.

Ei mai arată că, în situaţia în care lista de revendicări nu va fi soluţionată, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor va continua acţiunile de protest prin organizarea unui miting în Piaţa Victoriei în data 20 aprilie 2016.

Din Federaţia pentru Apărarea Pădurilor fac parte membri ai Academiei Române, ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, ai Societăţii inginerilor silvici ”Progresul Silvic”, Confederaţiei Consilva, Federaţiei Silva, Asociaţiei Contructorilor Forestieri din România, Asociaţiei Proprietarilor de Păduri din România, Asociaţiei Pensionarilor Silvici din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.