Federaţia Elevilor din România cere Guvernului să oprească şirul de măsuri luate împotriva sistemului de învâţământ, precizând că Executivul taie din bugetul Ministerului Educaţiei peste un miliard de lei şi pregăteşte un proiect pentru ca decontarea navetei elevilor să fie plafonată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia Elevilor din România (FER) a solicitat Guvernuluimie rcuri, printr-un comunicat, să oprească măsurile împotriva elevilor şi a sistemului educaţional, precum tăierea bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale şi pregătirea unui proiect de Hotărâre de Guvern prin care decontarea navetei va fi plafonată.

“După ce, în luna iunie, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 51/2019, prin care transportul judeţean era eliminat din sfera serviciilor publice, fapt care duce, implicit, la dispariţia reducerilor pentru elevi, creşterea preţurilor pentru abonamentele elevilor, dar şi la foarte multe localităţi izolate unde nu vor mai exista autobuze, iar ca urmare elevii vor fi nevoiţi să practice cursele la ocazie, Guvernul României, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, mai pregăteşte încă două măsuri cu potenţialul de a crea şi mai multe probleme în sistem”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că pe data de 1 august, Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat pe site-ul web al instituţiei, în consultare publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea art. 4 din HG 863/2016 pentru aprobarea Metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din LEN ce are ca obiect prelungirea HG 863/2016.

“Or, acest lucru este ilegal având în vedere că această hotărâre nu poate produce efecte, din următoarele considerente: Hotărârea de Guvern este întemeiată pe art. 84, alin. (3^2) din Legea nr. 1/2011, care instituie pentru abonamentele elevilor tarife maximale pe care transportatorii au fost obligaţi să le respecte, acestea reprezentând o obligaţie de serviciu public, prevăzută (teoretic) în contractele pe care transportatorii le încheiau cu consiliile judeţene. Totuşi, această prevedere derogă de la art. 43, lit. b) din Legea 92/2007 care, la momentul acela, conţinea reglementări şi pentru transportul judeţean. Începând cu data de 28 iunie a.c., transportul judeţean nu mai face parte din sfera serviciilor publice, acesta fiind eliminat, astfel, din Legea 92/2007. Ca urmare, articolul din Legea educaţiei care instituia acele tarife maximale nu mai este aplicabil”, a explicat Federaţia Elevilor din România, care precizează că aceasta reprezintă o nouă tentativă a Ministerului Educaţiei Naţionale de a plafona decontarea navetei.

FER susţine că operatorii de transport nu mai pot fi obligaţi să respecte tarife maximale, deci aceştia pot stabili preţuri mai mari, în timp ce, şcolile (din bugetul venit de la Ministerul Educaţiei) nu vor putea deconta decât suma prevăzută în această hotărâre, ceea ce reprezintă o treime din abonamentele elevilor.

“Astfel, în loc ca Guvernul României să găsească mecanisme pentru a rezolva problema transportului elevilor, ca urmare a haosului pe care instituţia l-a creat prin OUG 51/2019, aceştia caută să „se spele pe mâini”, reglementând o decontare parţială şi încălcând drepturile elevilor”, a mai afirmat sursa citată.

Federaţia Elevilor a precizat că Ministerul Finanţelor a publicat marţi un comunicat de presă prin care anunţă tăierea bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale cu 1,03 miliarde de lei.

“Totuşi, această modificare vine în contextul în care Ministerul Finanţelor nu îşi respectă obligaţia de a asigura bani cu destinaţie specială către Consiliile Locale, pentru asigurarea burselor şcolare ale elevilor, aşa cum prevede art. 82 din Legea 1/2011, motiv pentru care cuantumurile acordate către elevi au valori foarte mici, acestea neputându-şi îndeplini scopul lor real, anume de a asigura accesul liber la educaţie şi a sprijini elevii în risc de abandon şcolar, precum şi de a încuraja performanţa şcolară”, a precizat FER.

Reprezentanţii elevilor spun că aceste măsuri nu pot să denote decât “desconsiderarea totală a educaţiei în România, o batjocură adusă la adresa beneficiarilor primari ai sistemului de învăţământ” şi solicită Guvernului să oprească şirul de măsuri luate împotriva sistemului de învăţământ.

“Toate acestea nu pot să denote decât desconsiderarea totală a educaţiei în România, o batjocură adusă la adresa beneficiarilor primari ai sistemului de învăţământ. Atragem atenţia asupra faptului că o parte din bugetul tăiat putea fi folosit în vederea decontării integrale a navetei elevilor, dar constatăm cu dezamăgire că elevii devin, pe zi ce trece, o populaţie de sacrificiu în România, în favoarea altor interese.  Solicităm Guvernului României să oprească şirul de măsuri luate împotriva elevilor şi a sistemului de învăţământ şi, pe această cale, să oprească tăierea bugetului la educaţie şi adoptarea Hotărârii de Guvern care ar plafona naveta elevilor”, se mai arată în comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.