Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a afirmat, vineri, că a transmis un mesaj premierului Viorica Dăncilă, în legătura cu oprirea furnizării de către Electrocentrale a furnizării apei calde în municipiu, şi a rugat-o să intervină în rezolvarea acestei probleme critice pentru locuitori. Edilul spune că va avea discuţii cu Ministerul Energiei şi cu conducerea Electrocentrale pentru deblocarea acestei situaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decebal Făgădău a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că angajaţii Primăriei fac analize pentru a stabili ce sumă poate aloca municipalitatea pentru rezolvarea situaţiei privind furnizarea apei calde.

“În momentul de faţă colegii mei fac analize astfel încât la începutul săptămânii viitoare să convoc, aşa cum am promis, şedinţă de îndată a Consiliului Local. De asemenea, voi avea discuţii cu Ministerul Energiei, cu conducerea Electrocentrale şi cu furnizorii Electrocentrale Grup să vedem cum putem să deblocăm această situaţie. Sunt dispus să aloc sume din bugetul Constanţei astfel încât să deblocăm această situaţie, dar repet nu este o soluţie pe termen lung. Ministerul Energiei trebuie să se implice şi să vorbească onest despre viitorul Electrocentrale Constanţa, nu putem de la an la an doar să creştem suma de bani pe care noi o aruncăm pentru a acoperi pierderile unui sistem care nu mai funcţionează”, a afirmat edilul.

Primarul a mai spus că a transmis un mesaj şi premierului Viorica Dăncilă, rugând-o să intervină în rezolvarea acestei probleme.

“Am transmis un mesaj doamnei prim-ministru, rugând-o să intervină în rezolvarea acestei probleme critice pentru Constanţa pentru ca constănţenii nu au nicio vină. De asemenea, am înaintat într-o formă aproape asemănătoare prefectului judeţului Constanţa. Am trimis, de asemenea, o informare Direcţiei de Sănătate Publică pentru că lipsa apei calde poate reprezenta un risc pentru sănătatea publică” a precizat Făgădău.

El speră ca situaţia să se rezolve cât mai repede şi ca locuitorii municipiului să aibă din nou apă caldă.

“Sper să se rezolve cât mai repede, sper ca măcar pe garanţiile pe care le voi da în calitate de primar să deblocheze situaţia pentru că dacă voi identifica o soluţie, eu o voi face public, voi spune şi ce sumă pot disloca din bugetul local. Evident nu îşi doreşte nimeni să avem un oraş de dimensiunea Constanţei, un oraş atât de important care se loveşte de o problemă care ţine de igienă în cele din urmă, de necesităţile de bază. Este inadmisibil aşa ceva”, a explicat primarul.

Decebal Făgădău a mai adăugat că Electrocentrale Constanţa înregistrează plăţile curente efectuate de RADET pentru a stinge datoria istorică.

“Ei au următoarea vină. În momentul în care s-a înfiinţat societatea, în loc să pornească de la soldul iniţial şi să gestioneze doar facturile curente, plăţile curente, ei au înregistrat toate plăţile făcute de noi pentru a stinge datoria istorică. Cu alte cuvinte, noi nu vom reuşi niciodată să ajungem la zi pentru că ei achită facturile din 1900 toamna pe care le-au făcut ei şi ne pun penalităţi de la o zi la alta. Am spus foarte clar, vorbesc despre facturile de energie termică, nu despre penalităţi pe care nu le recunoaştem şi le contestăm în instanţă”, a explicat edilul.

Făgădău a spus că aceasta este politică falimentară şi nu înţelege cum Electrocentrale Constanţa îşi denigrează singurul client pe care îl are şi anume RADET Constanţa.

“Peste tot în România această sarabandă a penalităţilor duce la faliment. În cele din urmă vor vedea că această politică este falimentară pentru ei. Cum să-ţi denigrezi singurul client pe care îl ai, constănţeanul  ? Este inadmisibil aşa ceva. Dacă ar trăi din altceva, dacă ar vinde flori aş înţelege, poate vânzarea de flori le aduce mai mulţi bani decât vânzarea de agent termic. Este dincolo de capacitatea mea de înţelegere”, a menţionat Făgădău.

În 10 septembrie, Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa SA a transmis un preaviz către RADET Constanţa, prin care aducea la cunoştinţă faptul că, dacă până în 26 septembrie, conducerea regiei nu va urgenta să îşi plătească o parte din sumele pe care le datorează către Electrocentrale Constanţa S.A. şi nu va prezenta un plan de eşalonare a debitelor, va sista furnizarea agentului termic către toţi consumatorii racordaţi la sistemul de termoficare al municipiului Constanţa, începând din 27 septembrie. Miercuri, Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa SA a revenit cu un anunţ, spunând că va pune în aplicare acest preaviz începând de joi.

Electrocentrale susţine că se află în imposibilitatea de a achita facturile tocmai din cauza RADET Constanţa, care nu a respectat obligaţiile de plată asumate contractual.

Pe de altă parte RADET susţine că sumele invocate de Electrocentrale ca motivaţie pentru oprirea apei calde nu sunt creanţe certe şi că nu pot fi imputate Regiei, fiind penalităţi în urma plăţii cu întârziere a subvenţiei de la bugetul de stat.

"Sumele invocate de Consiliul de Adminstraţie al Electrocentrale Constanţa SA nu reprezintă creanţe certe, pe rolul instanţelor de judecată existând litigii între părţi ce au ca obiect penalităţi generate de plata cu întârziere a subvenţiei acordată populaţiei de la bugetul consolidat al statului. Aceaste sume nu pot fi imputate RADET şi nu pot fi achitate întrucât tariful reglementat nu a prevăzut în structura sa o componentă care să permită stingerea acestor penalităţi de întârziere", a precizat RADET.

De asemenea, Decebal Făgădău anunţase joi că Primăria nu are datorii nici la RADET, nici la Electrocentrale Constanţa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.