Experţi ai Centrului European pentru Boli Transmisibile (ECDC) vizitează, de luni până joi, mai multe spitale din Bucureşti şi din judeţele învecinate şi discută cu specialiştii despre detectarea, supravegherea, prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipa multidisciplinară a ECDC, care include şi un expert din Norvegia, vizitează România în perioada 4 - 7 iulie, urmând să aibă discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Institutului Naţional pentru Sănătate Publică şi cu alţi reprezentanţi ai sistemului sanitar.

“Această vizită este una exploratorie şi vine ca răspuns la o solicitare de sprijin formulată de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în vederea managementului provocărilor cu care România se confruntă în acest domeniu”, arată Ministerul Sănătăţii.

Specialiştii de la ECDC vor vizita spitale din Bucureşti şi din judeţele învecinate, unde vor avea loc interviuri şi discuţii cu reprezentanţi ai sistemului sanitar. De asemenea, în timpul vizitei, echipa ECDC va consulta legislaţia românească şi normele de reglementare.

La finalul vizitei, experţii vor prezenta concluziile ministrului Sănătăţii, vor formula un set de recomandări pentru a întări prevenţia şi controlul infecţiilor nosocomiale şi vor identifica sectoare în care ar putea fi luat în considerare un viitor sprijin din partea ECDC, respectiv domenii în care s-ar putea lucra în comun. 

Documentele care guvernează activitatea ECDC prevăd că Centrul poate primi o cerere de consiliere ştiinţifică sau asistenţă tehnică din partea Comisiei Europene, a statelor membre şi non-membre UE, precum şi din partea organizaţiilor internaţionale în orice domeniu de competenţă al acestuia.

Peste 57.000 de infecţii nosocomiale în spitalele din România au fost înregistrate între anii 2010 şi 2015, cele mai multe fiind constatate în unităţile sanitare din judeţele Iaşi, Cluj şi Timiş şi din Capitală, iar secţiile cu cele mai mari probleme sunt ATI, Chirurgie şi Pediatrie,  potrivit Ministerului Sănătăţii.

Referitor la numărul infecţiilor intraspitaliceşti pe cauze, cele mai multe au fost respiratorii, respectiv 2.744, urmate de cele ale păgilor chirurgicale – 1.565 şi cele urinare – 1.488.

Pentru deficienţele constatate, în cadrul controalelor au fost aplicate 626 de sancţiuni contravenţionale, din care 369 de amenzi în valoare de 340.900 lei, 254 de avertismente şi 3 decizii de suspendarea a activităţii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.