O aeronavă suedeză care poate fi transformată în unitate mobilă de terapie intensivă se află în România, la Baza aeriană 90, pentru evacuări medicale în cadrul exerciţiului EU-ModEX, continuare a exericiţiului lansat în ţara noastră, Seism 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aeronava suedeză este un aparat de zbor comercial care, în funcţie de misiunea primită, se poate transforma în salon medical de terapie intensivă, facilitând astfel transportul şi tratamentul pacienţilor pe perioada zborului. Ea se află acum în România, la Baza aeriană 90, pentru efectuare de evacuări medicale în cadrul exerciţiului EU-ModEX.

Prin montarea unei platfome hidraulice, pacienţii pot fi tractaţi cu uşurinţă de la bordul aeronavei, precizează Ministerul de Interne.

Aeronava este echipată cu tărgi mobile cu aparatură de terapie intensivă.

Foto: MAI
Foto: MAI

Exerciţiul EU-ModEX, axat pe coordonarea şi colaborarea modulelor medicale (EMT 1-3, AMP, MEDEVAC), este o continuare a exerciţiului Seism 2018.

Acesta este cel mai amplu şi cel mai complex exerciţiu medical, pe module, din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă.

În acest exerciţiu sunt implicaţi observatori şi participanţi din 26 de state, membre UE dar şi ţări care nu sunt parte a Uniunii Europene: Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Norvegia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Ultimul bilanţ al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) arată că în cadrul exerciţiului Seism 2018, peste 1.100 de persoane au fost salvate, în cursul nopţii trecute, alte peste 200 de persoane fiind prinse încă sub dărâmături şi peste 800 - dispărute. În urma cutremurului simulat şi a replicilor acestuia, se înregistrează peste 4.300 de morţi, peste 8.000 de răniţi şi aproximativ 50.000 de persoane fără adăpost.

În continuare, rămân funcţionale taberele de sinistraţi din localităţile Afumaţi şi Voluntari, din judeţul Ilfov, precum şi cele trei tabere organizată la Arena Naţională din Bucureşti, cu o capacitate totală de peste 30.000 de persoane.

Pentru acordarea asistenţei medicale pentru persoanele rănite sunt funcţionale două spitale mobile româneşti, spitalul mobil israelian, spitalul mobil austriac, spitalul mobil italian şi cel norvegian.

Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

O replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial simulat în cadrul exerciţiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situaţia. În urma replicii, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) a solicitat suplimentarea forţelor din Bucureşti cu echipe de căutare-salvare (inclusiv alpinişti) din judeţele Vrancea, Braşov, Constanţa, Călăraşi, Buzău, Argeş.

Luni, la ora 16.45, a avut loc o nouă replică, în zona Vrancea, la o adâncime de 136 de kilometri, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Cea mai afectată zonă a fost, şi de această dată, municipiul Bucureşti, fiind informaţii despre producerea unor pagube materiale şi despre persoane afectate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.