Militari din cadrul Forţelor Navale şi Forţelor Aeriene Române au desfăşurat vineri, un exerciţiu cu militari americani, în Marea Neagră, la această misiune participând fregata Mărăşeşti, patru aeronave F-16 şi un elicopter IAR-330, respectiv distrugătorul USS Porter şi un tanc petrolier, aparţinând Marinei Militare americane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al MApN, fregata ”Mărăşeşti” din dotarea Statului Major al Forţelor Navale şi cinci mijloace aeriene ale Statului Major al Forţelor Aeriene, respectiv patru aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” şi un elicopter IAR-330 Puma L-RM al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, au acţionat alături de distrugătorul USS Porter şi tancul petrolier USNS „Laramie” aparţinând Marinei militare americane, în scopul demonstrării interoperabilităţii dintre militarii români şi americani. Exerciţiul a avut loc în apele internaţionale ale Mării Negre. â
 
“În domeniul naval, exerciţiul a constituit prima activitate de instruire comună româno-americană din acest an şi a avut ca obiectiv întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianţei Nord- Atlantice în zona de Sud-Est a Europei, precum şi creşterea nivelului de interoperabilitate, demonstrând, încă o dată, implicarea SUA în asigurea securităţii în zona Mării Negre”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.
 
Sursa citată menţionează că fregata Mărăşeşti, participantă la acţiune, este nava-comandant a pachetului de forţe maritime „Gata de acţiune” al Forţelor Navale Române, structură care asigură capacitatea de reacţie imediată a Armatei României şi managementul spaţiului maritim al ţării noastre, prin dislocarea rapidă a navelor, aeronavelor şi a altor structuri specializate în raioanele maritime. 
 
De asemenea, secvenţa aeriană a exerciţiului a fost coordonată de Componenta Operaţională Aeriană din Statul Major al Forţelor Aeriene şi a inclus misiuni de tip ADEX (exerciţii de apărare antiaeriană), executate cu aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană de la Borcea.
 
“Parteneriatul strategic cu SUA este unul dintre pilonii apărării şi securităţii României. Într-un mediu de securitate tot mai dinamic, cum este cel din Marea Neagră, cooperarea dintre Armata României şi forţele americane dislocate în Europa contribuie la consolidarea abilităţii de a reacţiona, rapid şi eficient, la un spectru larg de ameninţări la adresa siguranţei sociale pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice”, a mai transmis MApN.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.