Guvernul a aprobat, marţi, hotărârea privind Programul „Henri Coandă” care îşi propune, printre altele, stimularea interesului elevilor şi studenţilor din învăţământul secundar şi terţiar pentru cercetare şi ştiinţă, prin participarea la activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare, precum şi dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor acestor de a lucra în echipe în activităţi de cercetare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În România este necesară stimularea orientării tinerilor către domeniile STE(A)M, dar şi atragerea talentelor către  domeniul cercetare – inovare. Deşi statisticile arată că există mai mulţi absolvenţi în domeniile ştiinţei şi tehnologiei, nivelul calificării lor este sub nevoile pieţei din România. Mai mult, în contextul emigraţiei la vârste tinere şi foarte tinere a potenţialului intelectual din România, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare are obligaţia de a contracara fenomenul şi de a promova accesul tinerilor către înţelegerea ştiinţifică şi o eventuală carieră în cercetare. În cadrul Memorandumului privind implementarea Proiectului ,,România Educată” şi aprobarea priorităţilor în reforma sistemului naţional de educaţie, unul dintre obiectivele strategice este «Stimularea implicării elevilor în zona STE(A)M, atât în parcursul educaţional, cât şi în alegerea unei cariere»”, arată comunicatul de presă al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Programul de cercetare-dezvoltare şi inovare reglementat prin prezenta hotărâre a Guvernului îşi propune următoarele:

- Să stimuleze interesul elevilor şi studenţilor din învăţământul secundar şi terţiar pentru cercetare şi ştiinţă, prin participarea la activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare;

- Să dezvolte abilităţile şi competenţele elevilor şi studenţilor de a lucra în echipe şi de a derula activităţi de cercetare;

- Să creeze cadrul legal necesar pentru formarea unei noi generaţii deschise către cunoaştere la nivel european şi internaţional;

- Să crească numărul de tineri români care îşi doresc să rămânăşi să desfăşoare activităţi de cercetare în România, după ce au beneficiat de burse de cercetare.

Stimularea creării de echipe de tineri constituie premisele menţinerii în România a unor viitoare generaţii de cercetători care să susţină şi să contribuie la dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare (CDI) şi asigură formarea de resursă umană calificată pentru domeniul CDI, mai indică sursa citată.

Valoarea unei burse de cercetare-dezvoltare din cadrul programului de cercetare-dezvoltare şi inovare „Henri Coandă” este de cel mult 100.000 lei. Această finanţare este destinată decontării cheltuielilor de cercetare, dezvoltare şi deplasare la competiţiile tehnico-ştiinţifice internaţionale.

De asemenea, programul premiază echipele de elevi şi studenţi care au obţinut locurile I, II sau III la competiţiile tehnico-ştiinţifice internaţionale.

Elevii şi studenţii care vor obţine locurile I, II sau III la competiţiile tehnico-ştiinţifice internaţionale vor beneficia de premii:

Valorile cuantumurilor premiilor pentru recunoaşterea performanţei echipelor de bursieri sunt: premiul I – 15.000 lei; premiul II – 9.000 lei; premiul III – 6.000 lei.

Programul contribuie la implementarea Strategiei naţionale pentru cercetare, inovare şi specializare inteligentă (SNCISI – 2022-2027), aprobată prin H.G. nr. 933/2022.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.