Românii sunt printre cei mai mulţumiţi cetăţeni de apartenenţa ţării lor la UE, având încredere mare în Parlamentul European, potrivit Eurobarometrului din luna aprilie, care arată şi că românii cred că şomajul şi agricultura sunt domeniile în care Uniunea ar trebui să investească, în timp ce lupta împotriva terorismului nu prezintă interes pentru ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebaţi unde ar dori să vadă Uniunea Europeană intervenind mai mult decât în prezent, românii s-au arătat cel mai interesaţi de lupta împotriva şomajului şi mai puţin interesaţi de lupta împotriva terorismului şi a migraţiei.

Astfel, 82% dintre români consideră că UE ar trebui să intervină mai mult în lupta antiterorism, procentul fiind în media europeană. În privinţa migraţiei, 75% dintre români consideră că Uniunea ar trebui să intervină mai mult, fiind cu un procent peste media europeană.

Românii consideră însă în proporţie de 82% că UE ar trebui să intervină mai mult în privinţa şomajului, fiind cu 5 procente peste media europeană şi pe locul 8 în UE.

Doar 39% dintre români cred că lupta împotriva finanţării grupărilor teroriste ar trebui să fie o prioritate a UE, ţara noastră fiind pe locul 19 în Uniune. Cei mai interesaţi de acest domeniu sunt ciprioţii, spaniolii şi finlandezii.

România se află pe locul 24 în privinţa importanţei pe care o acordă luptei împotriva cauzelor terorismului, însă jumătate dintre români cred că trebuie întărite măsurile pentru controlul graniţelor externe ale Uniunii, fiind astfel cu 11 procente mai mulţi decât media europeană. Puţin interes este acordat şi luptei contra site-urilor radicale, românii fiind tot pe locul 25 la acest capitol.

Românii mai sunt interesaţi de măsurile contra excluderii sociale şi a sărăciei (45%, faţă de media europeană de 39%).

Românii se află pe primul loc în europa în ceea ce priveşte convingerea că UE ar trebui să investească mai mult în măsurile pentru agricultură (74%, faţă de media europeană de 50%).

Cu toate acestea, unul din cinci români consideră că există un risc ridicat ca atacuri teroriste să aibă loc în ţara lor, media europeană fiind dublă, de 40%. 31% dintre români cred că riscul este scăzut, iar 45% cred că există un oarecare risc.

În privinţa percepţiei asupra instituţiilor UE, România se află pe locul trei cu privire la părerea pozitivă despre Parlamentul European, 36% dintre cetăţeni afirmând că au o imagine bună sau foarte bună. Media europeană este de 24%. Topul este condus de Bulgaria şi Luxemburg, cu 37%, şi este închis de Franţa (15%) şi Cehia (13%).

Încrederea în Parlamentul European este, de asemenea, la o cotă înaltă, România aflându-se pe locul 5 între statele europene, cu 53%, în timp ce media europeană este de 40%. Topul este condus de Danemarca, Lituania şi Finlanda şi este închis de Ciprz, Cehia şi Spania.

Mai mult, 64% dintre români consideră că apartenenţa ţării la UE este un lucru bun, cu 9 procente peste media europeană. România se află pe locul 8 în UE, în frunte aflându-se Luxemburg, cu 82%, iar la coadă aflându-se Cehia, cu 34%.

Eurobarometrul a strâns informaţii de la un număr de 27.969 de cetăţeni europeni cu vârsta de peste 15 ani, în perioada 9-18 aprilie 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.