Elevii solicită Guvernului să anunţe în ce modalitate va începe noul an şcolar, precizând că scenariile avansate până în prezent de Executiv nu au prea multe detalii. În replică, premierul Ludovic Orban a anunţat că şcoala va începe în condiţiile pe care le va permite evoluţia pandemia, precizând că sunt mai multe variante în lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe asociaţii de elevi au solicitat, luni, Guvernului lămuriri în privinţa modului în care se va desfăşura noul an şcolar.

În timp ce Asociaţia Elevilor din Bucureşti a protestat în faţa Guvernului, reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa au trimis un colet către Guvernul României, în care se află un ceas şi o listă cu revendicările asociaţilor. 

“Am depus un colet care conţine un ceas, care simbolizează că nu mai avem timp de alte amânări şi avem nevoie de măsuri reale privind începerea anului şcola şi o listă cu revendicările asociaţiilor. Mai exact, noi ne dorim să fim consultaţi cu privire la deciziile din educaţie, să se asigure laptopuri conectate la internet pentru fiecare elev în parte fără niciun fel de discriminare, ghiduri pentru recuperarea materiei pentru că în semestrul al doilea au fost 900.000 de elevi fără acces la un dispozitiv şi implicit la educaţie, formarea continuă a profesorilor pentru a putea preda online şi reglementarea şcolii online astfel încât să nu existe nicio problemă din punct de vedere legislativ”, a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Sabina Spătariu.

Ea a mai spus că în mediul rural, în zone unde nu sunt cazuri de Covid-19, elevii să meargă la şcoală, iar în zonele urbane unde sunt multe infectări şcoala să se desfăşoare exclusiv online. 

“Acolo unde nu sunt cazuri, în mediul rural, unde sunt sate izolate, să se meargă la şcoală fizic pentru că ar fi mult mai bine pentru elevi, iar acolo unde există cazuri foarte multe, de exemplu în municipii sau oraşe precum Suceava, să se meargă exclusiv online pentru că sălile sunt prea mici pentru numărul mare de elevi, iar condiţiile sanitare din şcoli nu sunt cele mai bune, motiv pentru care solicităm şi măşti, dezinfectant şi asigurarea hârtiei igienice şi a săpunului la toaletă”, a mai transmis preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Sabina Spătariu a precizat că nu au fost oferite foarte multe detalii în scenariile avansate de autorităţile centrale pentru începerea noului an şcolar.

“Nu avem foarte multe detalii despre scenariile avansate de Guvern. Fizic 100% la şcoală nu ne putem întoarce, iar scenariul hidrib este neclar pentru că nu se specifică dacă lecţiile se vor transmite live în timpul orele de curs pentru cei de acasă sau dacă profesorii vor fi nevoiţi să predea de două ori, o dată în sala de clasă şi o dată pe platformele de învăţare la distanţă”, a menţionat Sabina Spătariu.

Ea a precizat că acţiuni similare au făcut şi asociaţii de elevi din Vâlcea, Maramureş şi Bucureşti, iar în Capitală a fost organizat şi un protest în faţa Guvernului.

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat luni, într-o conferim de presă, când va da Guvernul un răspuns privind deschiderea şcolilor.

“Şcoala va începe. Va începe în condiţiile pe care ni le va permite evoluţia epidemiei. Există un grup de lucru interministerial coordonat de vicepremierul Raluca Turcan, care face analize extrem de serioase, evaluarea infrastructurii, evaluarea cadrelor didactice, distribuţia posibilă a elevilor în clase, studiază inclusiv sistemul mixt, suntem într-o analiză foarte serioasă pentru că nu poţi să creezi o previziune astăzi care previziune care să fie modificată în funcţie de evoluţia epidemiei. Noi pregătim deschiderea şcolii pentru orice scenariu posibil”, a spus premierul.

Întrebat cu cât timp înainte de începerea anului şcolar va fi anunţată în ce variantă acest va debuta, Ludovic Orban a răspuns:”Atunci când vom avea toate datele necesare pentru a furniza o informaţie corectă, o informaţie care să permită elevilor, profesorilor, cadrelor didactice, părinţilor să se pregătească pentru deschiderea anului şcolar”.

El a mai afirmat că se află în desfăşurare licitaţia privind achiziţia a 250.000 de tablete pentru elevi.

“Am alocat din Fondul de Rezervă sumele necesare pentru achiziţionarea numărului de tablete care a rezultat din centralizarea făcută de Ministerul Educaţiei prin inspectoratele şcolar, este vorba de 250.000 de tablete, licitaţia este în curs, aşteptăm să se finalizeze această licitaţie pentru a putea distribui tabletele”, a explicat primul ministru.

Jurnaliştii i-au spus că reprezentanţii elevii susţin că ar fi nevoie de 900.000 de asemenea tablete, iar premierul a explicat: “Eu când mi s-a prezentat cifra, cifra necesarului de tablete a fost rezultatul unei centralizări care a fost făcută de inspectoratele şcolare pe baza informaţiilor furnizate de managerii şcolilor şi unităţilor de învăţământ, după ce consultarea părinţilor. Asta a fost procedura prin care s-a stabilit necesarul de tablete. Nu ştiu dacă altcineva poate să prezinte o cifră care este rezultatul căreia centralizări de date? Prezentarea de cifre este un lucru care ar trebui să fie analizat cu maximă seriozitate”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.