Reprezentanţii Elcen spun că centralele companiei respectă cerinţele de mediu, ca răspuns la acuzaţiile primarului Capitalei, Gabriela Firea, care a declarat că poluarea masivă care a avut loc luni dimineaţă ar fi fost cauzată de termocentralele Elcen, Grozăveşti şi Progresul din Bucureşti, care ar fi ars mai multă păcură decât aveau capacitatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public de către primarul Capitalei cu privire la faptul că utilizarea 'în exces' a combustibilului alternativ de către Elcen ar putea fi una dintre cauzele poluării excesive din Bucureşti din noaptea de duminică spre luni, considerăm că această situaţie este folosită de Gabriela Firea cu scopul de a îndrepta atenţia către Elcen tocmai pentru a masca incapacitatea autorităţii locale de a gestiona provocări majore cum ar fi poluarea sau pierderile sistemului de termoficare  din Bucureşti. Ca şi în alte situaţii în care Elcen a fost ţinta afirmaţiilor fără fundament ale primarului general, în încercarea sa de a deturna atenţia de la adevăratele probleme cu care se confruntă capitala şi de a manipula mass-media şi buna credinţă a cetăţenilor, vă aducem la cunoştinţă informaţii clare şi transparente menite să demonteze orice zvonuri sau opinii neadevărate”, arată Elcen într-un comunicat.

Reprezentanţii companiei spun că strategia Elcen prevede reducerea continuă a impactului asupra mediului.

”În conformitate cu programul investiţional cuprins în planul de reorganizare, Elcen  desfăşoară deja lucrări de modernizare a instalaţiilor de ardere pentru conformare la normele de mediu europene. Toate instalaţiile de ardere deţinute de Elcen sunt dotate cu sisteme de monitorizare continuă a emisiilor de poluanţi (SO2, NOx, pulberi şi CO) care sunt în funcţiune on line si urmărite de personal specializat”, se arată în comunicat.

Compania prezintă totodată situaţia funcţionării instalaţiilor de ardere în intervalul 27 februarie-2 martie 2020 .

În intervalul menţionat, nu s-a utilizat păcură la CET Progresu, precizează compania.

”În CET Grozăveşti, s-a folosit combustibil mixt gaz natural-păcură. Păcura a fost utilizată în această centrală în cantităţi nesemnificative, consumul la nivelul centralelor fiind în medie de 1,2% în această perioadă”, spun reprezentanţii Elcen.

Aceştia subliniază că un consum de păcură de 1,2% nu poate influenţa o creştere semnificativă  a emisiilor de poluanţi în atmosferă şi, în consecinţă, nu afectează siguranţa şi sănătatea populaţiei.

”Cu atât mai mult, nu poate contribui la depăşiri cu 800% peste limitele maxim admise la poluarea cu particule în Bucureşti. Ca urmare a lucrărilor de modernizare a instalaţiilor de ardere în vederea reducerii concentraţiilor de emisii de NOx de la valoarea actuală de 300 mg/Nmc la 60 mg/Nmc, acest combustibil nu va mai fi utilizat în cadrul centralei începând cu anul viitor”, adaugă ei.

Compania arată că păcura ca şi combustibil alternativ a fost utilizat ocazional şi în anii anteriori, atunci când condiţiile meteo au impus folosirea unor cantităţi mai mari decât cele folosite în acest sezon, şi în nicio situaţie, nu s-au înregistrat valori semnificative ale emisiilor de poluanţi, iar consumul nu a înregistrat depăşiri ale limitelor de poluare.

”Din datele furnizate opiniei publice de instituţiile abilitate, sursa poluării masive din capitală a fost determinată de alte activităţi, cum ar fi arderea ilegală a deşeurilor menajere sau alte tipuri de arderi necontrolate”, mai spun ei.

În cazul CET-urilor, emisiile sunt evacuate în aer prin surse fixe dirijate şi controlate, la înălţimi mari (de exemplu coşul de fum nr. 1 de la CET Progresu are o înălţime de 250 m).

”Parametrii de funcţionare ai CET-urilor sunt monitorizaţi în permanenţă de personal pregătit în acest domeniu. Atragem atenţia că pe lângă principalele surse de poluare din Bucureşti, (traficul greu şi aglomerat sau şantierele de construcţii), mai există şi alte surse de poluare, cum ar fi centralele de apartament. Apartamentele din cartierele noi din Bucureşti sunt prevăzute cu centrale termice de apartament ale căror coşuri de evacuare a gazelor arse sunt situate la nivelul ferestrelor. Gazele de ardere evacuate prin tuburi orizontale favorizează crearea unui înveliş de aer poluat de jur împrejurul apartamentelor şi blocurilor unde sunt montate aceste centrale”, arată compania.

Reprezentanţii Elcen spun că o soluţie ar fi ca primăria să plătească la timp subvenţia.

”În loc să încerce de fiecare dată să găsească un ţap ispăşitor pentru problemele pe care Primăria Capitalei nu reuşeşte să le gestioneze, varianta optimă ar fi ca PMB să plătească la timp subvenţia, întrucât astfel de demersuri sunt de fapt adevărata problemă. În ultimii ani, Elcen nu a putut face investiţii majore în modernizarea instalaţiilor şi a echipamentelor, deşi deţine centrale vechi din anii ’60 –’70, din cauza faptului că PMB nu şi-a onorat obligaţiile de plată. În loc să susţină proiectele majore de infrastructură, Primăria Municipiului Bucureşti a ales să cheltuiască sume importante în festivaluri şi concerte. Mai mult decât atât, doamna primar a preferat să aleagă varianta mai uşoară prin care să deturneze atenţia de la nenumăratele avarii şi de la reţeaua de termoficare aflată într-o situaţie dezastruoasă din cauza lipsei de investiţii, precum şi de la riscul major ca bucureştenii să rămână fără căldură şi apă caldă, lansând afirmaţii tendenţioase, incorecte şi incomplete referitoare la activitatea Elcen”, subliniază compania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.