Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a declarat, miercuri, că îşi propune să introducă educaţia juridică în şcoli, începând cu clasa a şaptea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Curaj a făcut declaraţia cu ocazia finalei concursului de educaţie juridică "Citizens of Tomorrow” între liceele bucureştene, care se desfăşoară, miercuri, în Aula Magna a Universităţii Titu Maiorescu, în prezenţa ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a preşedintelui instanţei supreme, Livia Stanciu şi a fostului ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc, toţi membri ai juriului.

Concursul, primul de acest gen din Europa, este organizat de Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie - VedemJust, iar finala bucureşteană se desfăşoară între elevii Colegiului Naţional “Gheorghe Şincai” şi ai Colegiului Naţional “Sfântul Sava”.

"Îmi place că o universitate găzduieşte un concurs între licee. Îmi place când un vis devine forţă, când devine realitate. Vă felicit pentru emoţia şi perseverenţa puse în proiect", a declarat Adrian Curaj înainte de începerea finalei.

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a mai spus că urmăreşte ca Educaţia juridică să fie introdusă în şcoli începând cu clasa a şaptea.

"Cu cât începem mai devreme să înţelegem valorile, cu atât mai bine. Începând cu clasa a şaptea, urmărim să introducem educaţia juridică în şcoli", a declarat Curaj.

La rândul ei, Raluca Prună, ministrul Justiţiei a apreciat că educaţia juridică este extrem de importantă.

"Valorile pe care le promovează nu sunt concepte pe care le prescriem prin lege. Aceste valori se învaţă întâi acasă, apoi în şcoală. Dincolo de manualele de educaţie civică poate ar trebui să învăţăm ce înseamnă să fim oameni responsabili", a spus Prună.

Şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că susţine proiectul educaţiei juridice şi că a participat la mai multe întâlniri cu liceeni şi cu studenţi pe această temă.

"Cel mai important lucru este să le arătăm tinerilor că nu trebuie să se teamă de magistraţi. La întâlnirile cu elevii, una din întrebări era: «Ce te face putermic în viaţă?». De fiecare dată am răspuns: «Să fii corect şi să fii cel mai bun în ceea ce faci». Vă doresc să faceţi o carieră cu pasiune, şi nu cu patimă. Sper să terminaţi facultatea de drept, să vă faceţi procurori şi să veniţi cu toţii în DNA", a spus Kovesi.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, s-a declarat bucuroasă că proiectul educaţiei juridice a prins contur într-un timp scurt.

"Invitaţia de a participa la această finală mi-a produs o imensă bucurie. Bucuria de a constata rapiditatea cu care acest proiect al educaţiei juridice în scoli, iniţiat de scurt timp, a prins contur. În esenţă, la finalul anilor de studiu preuniversitar, este foarte bine ca dumneavoastră să aveţi dobândite cunoştinţe despre drepturile şi obligaţiile dumneavoastră", s-a adresat Livia Stanciu elevilor.

Preşedintele instanţei supreme le-a transmis liceenilor că, prin educaţie juridică, au posbilitatea de a fi avizaţi asupra modului de funcţionare a statului român.

"Derularea acestui program se înscrie în cadrul unui program european şi constatăm că asistăm la o transformare a educaţiei juridice în şcoli într-o prioritate. Victor Hugo spunea că cine deschide o şcoală, închide o temniţă. Un concept mi-a marcat cariera: conceptul de lege. Necesitatea respectării regulilor într-o societate o resimţim chiar şi fără a avea o minimă pregătire juridică, pentru că nevoia de armonie ne precede pe noi toţi. Nu poate exista o societate unde nu există lege", a spus Stanciu.

Ea a adăugat că încălcarea legii va aduce întotdeauna suferinţă, care poate fi de multiple feluri.

"Respectul datorat legii este o lecţie a umanităţii. Să nu acceptaţi în viaţă compromisul, chiar dacă vi se pare minor. Mizaţi pe muncă şi eforturile pe care le depuneţi. Profesia de magistrat este deosebit de frumoasă, dar şi deosebit de grea. Puterea unui magistrat nu stă în autoritatea cu care este învestit, ci în puterea de a fi el însuşi", a mai spus Livia Stanciu.

Judecătorul Cristi Danileţ, autorul manualului "Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid despre drepturi şi justiţie”, a declarat, în discursul său înainte de finala concursului "Citizens of Tomorrow” între liceele bucureştene, că nu îi este indiferent viitorul copiilor lui.

"Le-am spus copiilor ce să facă dacă ajung în faţa unui poliţist, procuror sau judecător, ce se întâmplă dacă li se scade nota la purtare, ce să facă dacă sunt prinşi fără bilet pe autobuz. Am vrut să le transmit copiilor că, atât timp cât respectă legea, vor fi liberi", a spus Danileţ.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.