Ministerul Afacerilor Interne a transmis, miercuri, după protestul poliţiştilor, că, încă de anului trecut a fost constituit un grup special de dialog cu sindicatele care a avut nu mai puţin de 25 şedinţe. Ministerul susţine că roate revendicările de natură financiară au fost fundamentate şi incluse în propunerea de buget pentru anul 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Conducerea Ministerului Afacerilor Interne are un dialog permanent, bazat pe transparenţă şi încredere reciprocă cu toate organizaţiile sindicale reprezentative la nivelul instituţiei. Încă de la începutul anului trecut a fost constituit un grup special de dialog cu sindicatele condus de către un secretar de stat. De atunci, au avut loc nu mai puţin de 25 şedinţe de dialog social, precum şi 19 întâlniri cu sindicatele la care a participat conducerea MAI, la nivel de ministru sau secretar de stat”, a transmis, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne, printr-un comunicat de presă.  

Instituţia a făcut prcizări şi cu privire la proestele de miercuri ale poliţiştilor.  

”Toate revendicările de natură financiară, respectiv aplicarea Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, în cuantumul maxim prevăzut de lege, şi indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflaţiei au fost fundamentate şi incluse în propunerea de buget pentru anul 2022 pe care MAI a înaintat-o Ministerului Finanţelor Publice. Acest demers a fost deja adus la cunoştinţa organizaţiilor sindicale de către ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, în cadrul unei întâlniri care avut loc la finalul anului trecut”, a mai transmis Ministerul Afacerilor Interne.  

Instituţia susţine că ministrul Lucian Bode a susţinut majorarea salariilor de bază ale angajaţilor MAI cu 1/4 din diferenţa rămasă până la salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021, la dezbaterea bugetului de stat în faţa comisiilor reunite pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Parlamentul României şi a comisiilor de Buget-Finanţe. 

”Totodată, astăzi, 2 februarie a.c., reprezentanţii MAI au susţinut în faţa Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a Senatului României, amendamentele la Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 130/2021 din 17 decembrie 2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care prevăd acordarea majorării salariale conform Legii-cadru nr. 153/2017, amendamente care au trecut de Comisie. De asemenea, precizăm că în privinţa pensiilor militare demersurile făcute de ministrul Afacerilor Interne, iniţiator al amendamentului, se reflectă în majorarea pensiilor sub 2.500 de lei cu 10%, de la începutul anului, iar a celorlalte pensii cu rata inflaţiei, demers de care se bucură astăzi peste 21.000 de beneficiari”, a mai transmis ministerul.  

Instituţia susţine că, în ceea ce priveşte echipamentul poliţiştilor, în urma discuţiilor cu sindicatele, dar şi ţinând cont de opiniile poliţiştilor, anul trecut s-a avut în vedere îmbunătăţirea calitativă a uniformelor poliţiştilor.  

”Banii necesari pentru norma de echipare sunt prevăzuţi în bugetul anului 2022, urmând ca în funcţie de evoluţia procedurilor de achiziţie, aceştia să fie acordaţi în bani sau în natură. Pentru eficientizarea activităţii, în anul 2021, MAI a avut ca prioritate achiziţionarea de mijloace de mobilitate terestră, armament şi tehnică specială în valoarea de peste 50 milioane de lei. Totodată, au fost realizate şi investiţii în modernizarea sau reabilitarea sediilor în care îşi desfăşoară activitatea personalul MAI, în valoare de aprox. 10 milioane de lei”, a mai transmis MAI.  

Instituţia susţine că şi în acest an vor continua lucrările pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi sunt prevăzute noi achiziţii de tehnică şi bunuri.  

”Pentru eficientizarea activităţilor structurilor MAI, în anul 2021 a fost demarată activitatea de implementare a măsurilor aprobate în “Concepţia privind reducerea deficitului de personal din structurile de ordine şi siguranţă publică ale Ministerului Afacerilor Interne în perioada 2021 – 2025”, aceasta urmând să se desfăşoare etapizat, potrivit termenelor de realizare stabilite. Toate propunerile de acte normative, care au vizat activităţile şi specificul MAI, au fost discutate de reprezentanţii Ministerului în comisiile de dialog social cu reprezentanţii sindicatelor şi au fost organizate dezbateri publice pe subiectele de interes”, a mai transmis MAI, alături de disponibilitatea pentru dialog.  

Sindicaliştii din Poliţie au protestat, miercuri, în faţa Guvernului, cerând ”nu doar drepturile cuvenite, ci şi eficientizarea serviciului poliţienesc”. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.