Ultimul detaşament românesc din Afganistan, format din 140 militari din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii", este repatriat duminică noapte, în cadrul unei ceremonii, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, la care vor participa ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, vor participa duminică, 27 iunie, începând cu ora 01.30 la ceremonia de repatriere a ultimului detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan, ce va avea loc în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. Detaşamentul este format din 140 militari din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii", Elementului Naţional de Sprijin (ENS), structuri de poliţie militară şi stat major, şi revin în ţară sub comanda generalului de brigadă Iulian Daniliuc, reprezentantul naţional al Armatei României în Afganistan”, anunţă MApN.

Cea mai mare parte din cei aproximativ 600 de militari care au executat ultima rotaţie din Afganistan, în perioada februarie – iunie 2021, aparţin Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii" comandat de locotenent-colonelul Vasile Mironescu, şi au executat, alături de militarii din cadrul ENS şi în cooperare cu forţele Coaliţiei internaţionale, cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane şi cu liderii locali, misiuni specifice de protecţia forţei şi de pregătire a activităţilor de redislocare în ţară a detaşamentelor de militari şi a echipamentelor specifice misiunii.

Activităţile de repatriere au fost sincronizate cu aliaţii din NATO şi cu partenerul strategic SUA, în cadrul operaţiei "SAFE RETURN AFGHANISTAN 2021" a Comandamentului Forţelor Întrunite, structura din MApN care exercită comanda operaţională a detaşamentelor Armatei României participante la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.

Din anul 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forţelor pentru Operaţii Speciale şi structurilor de Informaţii Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operaţii din Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.