Un cumul de factori, de la neaerisirea corespunzătoare a sălilor de clasă, până la neigienizarea corespunzătoare a acestora în urma unei acţiuni de dezinsecţie sau simpla utilizare a produselor folosite la curăţenie, poate fi cauza stărilor de rău acuzate de elevi ai Colegiului Naţional ”Samuel von Brukethal” din Sibiu, este concluzia la care a ajuns Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu în urma verificărilor făcute ca urmare a situaţiei apărute la începutul acestei săptămâni. Inspectorii de sănătate publică au constatat că, în cursul acţiunii de dezinsecţie făcute de o firmă autorizată, aceasta ”nu a respectat mai multe prevederi legale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Cauzele posibile care au dus la apariţia simptomelor elevilor pot fi date de un cumul de factori cum ar fi neaerisirea corespunzătoare a sălilor de clasă, neigienizarea corespunzătoare a acestora în urma acţiunii de dezinsecţie, dar şi simpla utilizare a produselor folosite în mod obişnuit la curăţenie”, sunt concluziile transmise, miercuri după-amiază, de DSP Sibiu, în urma verificărilor făcute de inspectorii de sănătate publică după ce mai multor elevi li s-a făcut rău la şcoală sau după cursuri, luni. Elevii au acuzat dureri de cap, mâncărimi ale pielii şi în unele cazuri erupţii cutanate.
 
Evenimente

26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României
DSP Sibiu a constatat că, în 25 aprilie, în şcoală s-a făcut o acţiune de dezinsecţie în cadrul căreia au fost utilizate patru cu produse biocide avizate de către Ministerul Sănătăţii. 
 
”Două dintre acestea, ”SOLFAC COMBI MAXX” şi ”K-OTHRINE WG 250”, au fost aplicate în toate sălile de clasă iar celelalte două, ”GERATOX” şi ”FEDONA PRO”, au fost utilizate la demisolul clădirii, respectiv în podul acesteia, în spaţii în care elevii şi cadrele didactice nu au acces”, transmite DSP Sibiu. 
 
Firma care s-a ocupat de acţiunea de dezinsecţie este din Sibiu şi are toate autorizaţiile necesare desfăşurării acestei activităţi.
 
Verificările DSP Sibiu arată însă că societatea ”nu a respectat mai multe prevederi legale”.
 
”Printre acestea se numără neinformarea instituţiei noastre în prealabil cu privire la activitatea care urma să aibă loc în unitatea de învăţământ, conform prevederilor Ordinului Ministerului Sănătăţii 119/2014, întocmirea defectuoasă a procesului verbal de recepţie, dar şi a registrului de evidenţă a efectuării operaţiunilor DDD (dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare). Urmare a acestor constatări, societatea comercială în cauză a fost amendată cu suma de 10.000 de lei”, precizează DSP Sibiu.
 
Directorul executiv al instituţiei, Horaţiu Nicolae Cojocaru, a declarat că ”este impetuos necesar să respectăm cu stricteţe recomandările de utilizare a acestor produse şi să ne asigurăm că pe suprafeţele pe care acestea au fost aplicate nu rămân reziduuri”, subliniind că astfel pot fi prevenite situaţii similare celei înregistrate la Colegiul ”Samuel von Brukenthal”. 
 
DSP Sibiu subliniază că anchetele inspectorilor de sănătate publică ”sunt limitate şi îngreunate în momentul în care reprezentanţii instituţiei sunt anunţaţi cu întârziere sau nu sunt anunţaţi deloc”. 
 
”Reamintim faptul că Direcţia s-a autosesizat (luni, ora 20.20) după ce informaţiile privind starea de rău a elevilor au ajuns în mediul on-line. Oficial, DSP a a fost solicitată în jurul orei 20.30, de către echipaje din cadrul IPJ Sibiu, la mai bine de 3 ore de la apelul lansat pe 112. Acest gen de situaţii restrâng posibilităţile instituţiei noastre de a determina potenţialele cauze care duc la producerea a astfel de evenimente”, precizează insrituţia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.