Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu anunţă că datele preliminare ale anchetei epidemiologice declanşate după ce 23 de copii cazaţi la o pensiune din Avrig au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară arată că unele probe recoltate de la personalul unităţii şi de pe suprafeţele din blocul alimentar au prezentat neconformităţi, fiind găsite diverse bacterii, în timp ce în proba de apă s-au identificat bacterii coliforme, Escherichia Coli, dar şi nitraţi, iar clorul rezidual era sub limita necesară. ”Odată cu primirea buletinelor cu rezultatele de laborator, ţinând cont de numărul mare de îmbolnăviri, debutul brusc după consumul de alimente, tabloul clinic şi paraclinic, orientarea diagnostică de etapă este spre o intoxicaţie alimentară de natură bacteriană”, arată reprezentanţii DSP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

DSP Sibiu a informat, luni, referitor la ”posibilul focar de toxiinfecţie alimentară cu alura stafilococică” care a evoluat la Avrig în perioada 25-26 iulie, că au sosit primele rezultate de laborator.

”Toţi cei 23 de copii internaţi la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, cu forme medii şi uşoare de îmbolnăvire, au fost externaţi până în 27.07.2023, cu evoluţie favorabilă, simptomatologia remiţându-se sub tratament simptomatic. Tabloul clinic şi paraclinic al bolnavilor a prezentat caracteristicile unei îmbolnăviri de tip bacterian (hemoleucograma). Probele biologice (din lichidele de vărsătură şi materii fecale) recoltate de la copii şi prelucrate atât în laboratorul de diagnostic şi investigaţie în sănătate publică al DSP Sibiu, cât şi în laboratorul de analize medicale al Spitalului Clinic de Pediatrie au fost negative pentru principalii germeni suspicionaţi: Stafilococ şi Salmonella, în lichidele de vărsătură; E. Coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter, Candida, Stafilococ, Yersinia, Adenovirus, Rotavirus în probele de materii fecale”, a precizat sursa citată.

De asemenea, probele alimentare păstrate în unitate din meniurile servite copiilor au fost negative pentru bacteriile din genul Stafilococ şi Salmonella.

Totuşi, unele din probele recoltate de la personalul unităţii şi de pe suprafeţele din blocul alimentar al unităţii au prezentat neconformităţi: prezenţa enterobacteriaceae pe mână, la un angajat, prezenţa stafilococului în secreţiile nazale şi faringiene la doi angajaţi şi microorganisme aerobe mezofile şi bacterii coliforme pe o masă de lucru.

De asemenea, neconformităţi au fost identificate şi în proba de apă prelevată din unitate: bacterii coliforme, Escherichia Coli; nitraţi; clor rezidual sub limita necesară.

”La data prezentei, odată cu primirea buletinelor cu rezultatele de laborator, ţinând cont de numărul mare de îmbolnăviri, debutul brusc după consumul de alimente, tabloul clinic şi paraclinic, orientarea diagnostică de etapă este spre o intoxicaţie alimentară de natură bacteriană. Pentru neconformităţile constatate, serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP Sibiu a aplicat unităţii, sancţiuni contravenţionale, conform legislaţiei în vigoare. În cursul acestei zile fost iniţiat recontrolul la sediul unităţii de cazare, cu recoltarea unor probe suplimentare de apă”, a mai aratăt DSP Sibiu.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a început, săptămâna trecută, controale şi o anchetă epidemiologică după ce 23 de copii din Constanţa cazaţi la o pensiune din Avrig au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară - stare generală alterată şi vărsături. Reprezentanţii DSP au prelevat probe de alimente şi de la personalul pensiunii, dar şi de la o altă unitate, de unde copiii au mâncat prăjituri. La rândul său, DSVSA a dat o amendă de 20.000 de lei pentru deficienţe legate de identificarea şi depozitarea alimentelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.