Europarlamentarul REPER Dragoş Pîslaru susţine că dosarul achiziţiei de vaccinuri din pandemie - în care sunt vizaţi fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştri USR Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă - pune o problemă de oportunitate politică şi nu conţine niciun element de corupţie. ”Ideea de a limita accesul la vaccin în condiţiile în care mecanismul european îţi dădea un avantaj ar fi fost efectiv o crimă”, consideră Dragoş Pîslaru. El a subliniat şi că, în mesajele electorale ale partidelor de extremă dreapta, ”răstignirea celor care au condus procesul de vaccinare şi au salvat vieţi atunci este o temă predilectă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Ceea ce cred cu tărie e că atât Ioana Mihăilă, colega noastră din REPER, cât şi Vlad Voiculescu au acţionat nu doar profesionist, ci absolut corect în a analiza oportunitatea în acel moment de criză. Vă aduc aminte, situaţia era una în care mureau mii de oameni. Ideea de a limita accesul la vaccin în condiţiile în care mecanismul european îţi dădea un avantaj ar fi fost efectiv o crimă. Este un dosar care pune o problemă de oportunitate şi nu văd niciun element de corupţie. Acest dosar va aduce lumină asupra corectitudinii celor doi  şi noi avem încredere în justiţie”, a spus Dragoş Pîslaru la o conferinţă organizată de biroul Parlamentului European în România. 
 
Dragoş Pîslaru susţine că partidele de extremă dreapta din Europa şi-au făcut o temă predilect din ”răstignirea celor care au condus procesul de vaccinare şi au salvat vieţi”. 
 
”Ceea ce se întâmplă cu acest dosar al vaccinurilor atrage atenţia asupra unei probleme sistemice. Pe fondul acesta în care zona de extremă dreapta, anti-vaccinistă, a câştigat spaţiu în societate, există în mai multe ţări încercări de revanşă, de a se răzbuna după perioada pandemiei. Nu este doar în România acest lucru. În mesajele electorale ale partidelor de extremă dreapta răstignirea celor care au condus procesul de vaccinare şi au salvat vieţi atunci este o temă predilectă”, a susţinut Pîslaru.
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a sosit vineri la DNA, în contextul anchetei privind achiziţiile de vaccinuri anti-COVID din pandemie, în care mai sunt vizaţi fostul premer Florin Cîţu şi fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă. Voiculescu a venit cu mai multe documente referitoare la achiziţiile de vaccinuri, inclusiv cu un grafic privind achiziţiile din UE, declarând că ”nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte în privinţa achiziţiei de vaccinuri”, el precizând că îl va invita pe preşedinte să vorbească, să spună ce decizie a luat în acea perioadă. .Cîţu a fost deja la DNA şi i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, acestea fiind de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave. Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat,pe Facebook că va merge la ora 10:00 la DNA pentru a auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realităţii şi lansarea unor acuzaţii defăimătoare, pe surse, el precizând că dosarul în sine este o “premieră europeană”: un malpraxis vecin cu nebunia”.
Conform procurorilor, în acest dosar ”sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”.

”Concret, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, mai arată procurorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.