Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că subiectul Roşia Montană ”este delicat” şi ”trebuie abordat cu foarte multă cumpănire”, afirmând că nu ştie ca Guvernul sau altă autoritate să fii iniţiat vreun demers în ceea ce priveşte Roşia Montană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost întrebat, sâmbătă, la Mamaia, dacă protestele legate de Roşia Montană sunt justificate şi a spus că este nevoie de ”foarte multă grijă” în legătură cu acest subiect.

”Subiectul Roşia Montană, trebuie foarte multă grija. Nu ştiu dacă cineva a iniţiat vreun demers, nici nu am auzit de la Guvern sa înceapă ceva, nici de la altă instituţie”, a afirmat liderul PSD.

Întrebat dacă afirmaţia lui Teodor Meleşcanu, potrivit căreia dosaul Roşia Montană ar fi fost trimis la UNESCO în mod ilegal, neavând semnătura lui Dacian Cioloş sau aprobarea Guvernului, Liviu Dragnea a afirmat că, dacă dosarul nu este corect întocmit, el nu ”poate să producă efecte”.

"Dacă procedurile nu au fost corecte, e normal că el (dosarul – n.r) nu poate să aibă efecte. Dar, dincolo de asta, subiectul în sine, Roşia Montană, este un subiect delicat care trebuie abordat cu foarte multă cumpănire".

Peste o sută de persoane, susţinători ai proiectului de conservare a zonei Roşia Montană, s-au adunat, vineri seară, în Piaţa Victoriei pentru a protesta după ce premierul Mihai Tudose a susţinut că se va încerca retragerea candidaturii Roşiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO.

În piaţă a fost adusă şi o figurină mare în formă de liberulă, cu chipul premierului Mihai Tudose. Unii dintre participanţi au purtat afişe ale campaniei "Salvaţi Roşia Montană".

Chemarea la miting a fost lansată după ce premierul Mihai Tudose a declarat că nu crede că statul român va pierde în procesul cu Gabriel Resources, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatării aurifere de la Roşia Montană, şi a acuzat Guvernul Cioloş că în ultimele zile de mandat a înaintat actele necesare către UNESCO pentru a declara toată zona arie protejată natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatări de zăcâminte acolo în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejată natural.

"La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 ieşim din nou în stradă pentru a protesta ferm împotriva încercării guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obţinut în toţi aceşti ani, pentru Roşia Montană şi în lupta împotriva corupţiei", se arăta într-un comunicat al Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Reprezentanţii campaniei spuneau că un eventual compromis cu Gabriel Resources ar da undă verde acestui proiect declarat ilegal de instanţe şi de legislaţia curentă.

Susţinătorii conservării zonei subliniază că nu vor renunţa la a proteja Roşia Montană.

“Declaraţiile recente din presă au menirea de a distrage atenţia publică de la adevăraţii vinovaţi pentru situaţia Roşiei Montane, adevăraţii vinovaţi din cauza cărora RMGC pretinde azi miliarde de dolari de la români. Nu vom ceda Roşia Montană şi nu vom închide ochii la corupţia şi ilegalităţile care au caracterizat această afacere cu iz penal timp de 20 de ani”, a comentat Roxana Pencea Brădăţan din partea Campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, Eugen David, critica, la rândul său, poziţia premierului Mihai Tudose faţă de acest proiect: “Îi transmit şi lui Tudose ce i-am zis şi lui Ponta, Băsescu, Tăriceanu şi cine a mai vrut dinadins să ne distrugă comunitatea: noi nu vom pleca din casele şi de pe terenurile noastre pentru a face loc cianurii şi îmbogăţirii voastre!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.