Două nave maritime de patrulare au intrat în dotarea Gărzii de Coastă, iar acestea au costat 26 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ceremonialul de intrare în serviciu şi acordare a pavilionului pentru două nave maritime de patrulare a avut loc, joi, în Portul Constanţa. 
“Proiectul a fost demarat în luna martie a anului 2021, când Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziţia a două nave maritime de patrulare - Damen FCS 4008 PATROL cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands. Contractul s-a derulat  în cadrul proiectului ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziţie de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex, procedura de atribuire a contractului de achiziţie fiind licitaţia publică deschisă. Valoarea contractului a fost de 154.633.657 de lei (26 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă, navele  intrând în dotarea PFR  la sfârşitul anului 2022”, a transmis Garda de Coastă. 
Sursa citată a precizat că achiziţia de nave maritime de patrulare şi şalupe de intervenţie conferă Poliţiei de Frontieră Române o creştere a capacităţii de intervenţie operativă, pentru desfăşurarea de misiuni specifice de a asigura respectarea drepturilor statului român în apele maritime din zona de competenţă, supravegherea şi controlul frontierei maritime, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol şi salvarea echipajelor acestora.
“De asemenea, în contextul gestionarii fenomenului migraţionist la frontierele externe ale UE, achiziţia de noi mijloace de mobilitate navală este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliţiei de Frontieră Române asumate faţă de Agenţia Frontex, în ceea ce priveşte detaşarea de echipamente tehnice în operaţiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE”, a mai precizat Garda de Coastă. 
Navele pot executa misiuni cu o durată de minimum trei zile, fiind operaţionale la un grad de agitaţie al mării 5 Douglas (valuri cu o înălţime de 4 metri). Echipajul este de 23 de persoane, capacitatea maximă de supravieţuitori pe puntea pupa – 80 de persoane, pot atinge 30 de noduri şi au posibilitatea de a transmite în timp real date şi informaţii către centrul de comandă şi control.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.