Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) Vasile Bănescu a precizat, în cazul vârstnicii torturaţi în azile, că se vede „absenţa totală a umanităţii” şi vorbeşte generic despre politicieni care ar face orice pentru a-şi proteja funcţia. Acesta ar fi al doilea atac lansat la adresa ministrului Familiei Gabriela Firea, deşi nici de data această nu îi pronunţă numele. „Monştrii adevăraţi au adesea chip agreabil uman, apar la tv, susţin cauze filantropice, se oferă să se sacrifice pentru binele nostru cetăţenesc şi sunt, desigur, «credincioşi»”, mai spune el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Absenţa totală a umanităţii în forma ei concretă numită omenie, absenţa compasiunii reale cu victimele brutalităţii sadice, apărarea disperată a imaginii publice - aceasta este finalmente esenţa morală a cazului care denunţă în aceste zile existenţa, chiar lângă noi, a unui hău de indiferentism sinistru în faţa suferinţei umane. Compasiunea reală presupune împreună-suferinţa cu cel zdrobit de pumni, de foame, de sete. De cruzime. Compasiunea reală se traduce în reacţie reflexă de implicare în orice mod accesibil ţie pentru stoparea suferinţei celuilalt, aflarea adevărului sugrumat şi, în context, pentru elucidarea urgentă a cauzelor tentaculare din care se hrăneşte o monstruoasă caracatiţă publică”, a scris Victor Bănescu, sâmbătă pe Facebook.

El a adăugat că „toate acestea, faţă în faţă cu abrutizarea înspăimântătoare a celor care băteau batrâni înfometaţi şi puşi să muncească în stare de invaliditate cel puţin psihică, lovindu-i probabil cu aceeaşi mână cu care, eventual, îşi făceau cruce când veneau sau plecau de la serviciu, trecând pe lângă biserica din apropiere şi spunând mecanic «Doamne ajută»”.

„Monştrii adevăraţi au adesea chip agreabil uman, apar la tv, susţin cauze filantropice, se oferă să se sacrifice pentru binele nostru cetăţenesc şi sunt, desigur, «credincioşi». Exact după chipul şi asemănarea celui care-i inspiră: „tatăl minciunii”, marele denigrator al Domnului în faţa omului, marele sabotor al Binelui, marele scamator care truchează realitatea, rânjind din spatele ei, marele clovn care-l maimuţăreşte pe Dumnezeu, dar care descinde azi elegant, îmbrăcat impecabil, vorbind retoric despre orice, promiţând marea cu sarea şi mierea cu laptele, mimând convingător situarea sa exclusiv în slujba binelui comun, invocându-L oricând ca martor pe însuşi bunul Dumnezeu, neuitând să adauge şi ceea ce a făcut el cândva pentru El”, a completat Bănescu.

Acesta a mai spus că „astfel travestit, diavolul insinuat mereu în paradigma noastră cotidiană, ne convinge că e gata de orice pentru noi. Că va face totul, exact ca pe vremea totalitarismului. Doar să-l girăm, doar să-l „votăm”, doar să-l urmăm”.

„E însă suficient şi salvator să ezităm măcar puţin, să ne gândim şi doar o clipă că binele real nu ni se poate oferi pe o tavă plină de vorbe, că el se cucereşte în tăcere, cu efort şi sacrificiu personal, că binele real are totdeauna legătură cu ceea ce dăruim, nu cu ceea ce iluzoriu şi fără efort primim, că Hristos ne invită pe calea cea strâmtă şi dreaptă, nu pe una largă, comodă, vulgară şi stearpă. Binele nu are nicio legătură cu vorbele sâsâite sau nu, cu predicile sforăitoare şi cuvântările şerpuitoare, ci doar cu faptele concrete ale milei şi dragostei despre care Cuvântul Însuşi ne spune că sunt criteriul unic al adevăratei şi roditoarei credinţe în El”, a concluzionat Bănescu.

Un consilier al ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, are calitatea de martor în dosarul deschis de DIICOT pentru infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare, fapte comise în legătură cu administrarea unor centre pentru vârstnici şi persoane cu handicap mintal, unităţi administrate privat dar finanţate din fonduri publice.

Instituţia condusă de Gabriela Firea precizează că ”apreciază şi susţine eforturile autorităţilor de a cerceta reclamaţiile în legătură cu aceste cămine de bătrâni şi centre pentru persoane cu dizabilităţi din câteva judeţe din ţară”, considerând că ”acolo unde sesizările se confirmă, persoanele care se fac vinovate trebuie să răspundă în faţa legii”.

Anterior, Ministerul Familiei informase că Ligia Gheorghe şi-a dat demisia din asociaţia despre care Centrul de Investigaţii Media a scris că se ocupă de centrele unde bătrânii şi bolnavii erau trataţi inuman, deşi statul plăteşte pentru fiecare dintre beneficiari peste o mie de euro lunar.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.