Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale doreşte o implicare mai mare a organizaţiilor neguvernamentale în asistenţă socială şi crearea unui parteneriat solid şi transparent cu reprezentanţii societăţii civile. Reprezentanţii instituţiei mai precizează că vor fi constituite de urgenţă două grupuri de lucru împreună cu specialişti ai societăţii civile pentru a modifica legea 448/2006, actualizată 2020, privind protecţia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap şi legea 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale. MInisterul a mai solicitat urgentarea modificării legii 292/2011 a asistenţei sociale, act normativ care în prezent se află în procedură de avizare interministerială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin urmare, „pornind de la ideea că serviciile sociale trebuie să se concentreze asupra creşterii calităţii vieţii beneficiarilor, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, reprezentat prin Marius Constantin Budăi, a organizat o întâlnire de lucru consultativă luni, 10.07.2023, cu reprezentanţii societăţii civile”, arată comunicatul de presă al instituţiei.

La întâlnirea respectivă au fost semnalate principalele probleme care au dus la situaţia abuzivă din cadrul centrelor de îngrijire, pe care dorim să o remediem, în primul rând, prin crearea unui parteneriat solid si transparent cu reprezentanţii societăţii civile.

„Pentru a ne adresa primului punct din scrisoare şi pentru a nu permite perturbarea activităţii furnizorilor care respectă standardele minime şi drepturile beneficiarilor, am propus ca aceste reuniuni să fie lunare, în aceeaşi formulă minim (aşteptăm participarea mai multor organizaţii neguvernamentale) unde vom invita autorităţile publice cu atribuţii de control, pentru a identifica formula corectă în demersul iniţiat”, mai arată Ministerul Muncii.

De asemenea, vor fi constituite de urgenţă două grupuri de lucru împreună cu specialişti din cadrul societăţii civile pentru modificarea Legii 448/2006, actualizată 2020, privind protecţia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap şi a Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale.

Reprezentanţii instituţiei au mai solicitat urgentarea modificării Legii 292/2011 a asistenţei sociale, lege care în prezent se află în procedură de avizare interministerială.        

Grupurile de lucru menţionat vor urmări:

„  - Adaptarea legislaţiei la nevoile societăţii civile cu privire la activitatea centrelor de îngrijire;

  - Lansarea unei proceduri transparente, deschise, pentru implementarea unui mecanism de monitorizare care va viza evaluarea calităţii serviciilor, dar si respectarea drepturilor beneficiarilor;

  - Criteriile de selecţie care trebuie să fie transparente, obiective şi predictibile, iar stabilirea acestora realizată într-o maniera participativă;

  - Modificarea procedurilor de avizare, monitorizare control, cu implicarea tuturor factorilor decizionali”, conform sursei citate..

Ministerul Muncii mai precizează, având în vedere că în spaţiul public au apărut o serie de articole referitoare la întâlnirea de luni cu privire la faptul că au fost invitate organizaţii guvernamentale care sunt plătite de către instituţie, că „organizaţiile reprezentante ale persoanelor cu dizabilităţi, membre în Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România, care sunt plătite lunar, conform legislaţiei în vigoare de MMSS, nu au fost invitate la această dezbatere, tocmai, pentru a nu afecta demersul de consultare iniţiat de ministrul Muncii şi totodată pentru a elimina orice incidenţă de conflict de interese”.

Reprezentanţii MMSS mai spun că „împreună dorim să identificăm cele mai bune soluţii care să conducă la creşterea calităţii serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice şi persoanele cu dizabilităţi instituţionalizate, într-un mod eficient, prin remedierea anumitor deficienţe şi îmbunătăţirea sistemului de servicii sociale aşa încât să devină mai responsabil, relevant şi eficace”, conchide sursa amintită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.