Dorin Stoican, directorul Şcolii nr. 162 din Capitală şi unul dintre autorii manualului de Educaţie fizică şi sport care s-ar putea regăsi pe băncile elevilor de clasa a V-a în următorul an şcolar, afirmă că manualul nu reprezintă o piedică în desfăşurarea orelor de sport, ci va fi doar "un suport şi o sursă de informare în plus" pentru copii. Profesorul mai spune că elevii nu trebuie să meargă cu aceast manual la şcoală, el fiind conceput pentru cei cu adevărat interesaţi de sport, "pentru a-şi aprofunda cunoştinţele dobândite în timpul lecţiei practice".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Noi ne dorim ca elevilor cărora le place această disciplină să le putem forma nişte deprinderi, astfel încât să practice exerciţiile fizice în timpul orarului şcolar, dar şi după orarul şcolar şi când termină şcoala şi când ies la pensie... Aceste deprinderi trebuie formate din şcoală, altfel nu mai pot fi formate după. Poate sunt elevi cărora le place mai mult această disciplină şi vor informaţii în plus. De ce să nu le oferim aceste informaţii în plus?”, a declarat Dorin Stoican pentru News.ro.

El susţine că manualul nu va încurca desfăşurarea orelor de sport, ci va fi doar o sursă de informare în plus pentru elevi: "Manualul nu încurcă cu nimic desfăşurarea practică a orelor de sport. Manualul nu este o piedică, ci un suport. Este ceva în plus, care să favorizeze pe cineva să practice exerciţii fizice”.

Dorin Stoican se arată surprins de reacţiile critice ale unora dintre părinţi şi ale celor care nu sunt de acord cu manualul de Educaţie fizică, susţinând că mulţi îşi dau cu părerea înainte să-l fi citit. Autorul dă drept exemplu manualele pentru Educaţie plastică şi Educaţie muzicală, care sunt discipline practice şi care, spune el, merg pe acelaşi principiu ca şi Educaţia fizică.

"La muzică se cântă şi la desen se desenează. Dar la Educaţie fizică de ce nu ai învăţa ce este efortul şi ce este viteza? De ce nu ar trebui să ştii regulamentul unui sport? De ce la desen trebuie să fie manual şi la Educaţie fizică nu? Păi, după logica unor internauţi, hai să le scoatem şi pe alea de la muzică şi desen, dacă nu sunt bune manualele şi cititul face rău, că aşa am înţeles de la unii părinţi, că cititul face rău. (...) Copiii curioşi şi celor cărora le place educaţia fizică şi sportul vor deschide acel manual. Copiii care nu sunt curioşi nu îl vor deschide, probabil, dar asta se întâmplă şi la alte discipline. Cel care nu învaţă la matematică să ştiţi că nu deschide manualul de matematică. Cui îi place istoria, deschide manualul de istorie, cui nu, nu-l deschide”, a spus el.

Directorul Şcolii nr. 162 a explicat că manualul respectă programa şcolară şi este adaptat particularităţilor de vârstă şi de cunoştinţe ale elevilor de clasa a V-a, însă, chiar dacă a avut cel mai mare punctaj acordat de comisie, profesorii au la alegere trei manuale de la trei edituri diferite.

De asemenea, Dorin Stoican susţine că ministrul Educaţiei, Liviu Pop, "nu are nicio vină şi niciun merit", decizia ca Educaţia fizică să aibă manual nefiind luată de el.

"Dânsul (Liviu Pop, n.r.) nu are nicio vină şi niciun merit, ca să zic aşa, pentru acest manual. Decizia ca şi această disciplină să aibă manual a fost luată în alt Guvern, când ministru era Adrian Curaj. Ia decizia un ministru şi următorul achită nota de plată. Este uşor să arunci cu noroi. (...) Trebuie să facem ceva, nu să ne văicărim tot timpul. Dacă nu avem săli de sport, să nu facem nici manuale. Dacă nu avem manuale, să nu facem nici săli de sport. Dar trebuie să începem de undeva”, a subliniat autorul.

Dorin Stoican este unul dintre autorii controversatului manual de Educaţie fizică şi sport apărut la Editura Didactică şi Pedagogică, unul dintre cele trei manuale câştigătoare stabilite de către Ministerul Educaţiei Naţionale, clasat pe locul I, cu 81.5 puncte din 85 maxime la criteriul ştiinţific. Este fost fotbalist, iar de 15 ani este director al Şcolii nr. 162 din Capitală.

Anunţul făcut săptămâna trecută pe Facebook de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, despre existenţa manualelor de Educaţie fizică şi sport la clasele a V-a a creat un val de critici în rândul părinţilor, care i-au scris ministrului să găsească soluţii pentru a uşura ghiozdanele copiilor şi pentru construirea sălilor de sport, pentru ca elevii să facă mai multă mişcare, nu să înveţe teorie.

”Copiii au nevoie de mişcare! Învaţă destul la 10-12 materii (lb . română , istorie, geografie,etc) În majoritatea ţărilor, elevii au câte 5-6 ore de ed. fizică (de aici şi performanţele sportive la jocurile olimpicie,campionate europene şi mondiale,etc) ! Faceţi terenuri şi săli de sport ! Introduceţi mai multe ore de educaţie fizică ! Mens sana in corpore sano!”, ”Poate vă gândiţi un pic şi la copiii care trebuie să care ghiozdanele în spate şi ai căror părinţi nu au maşini să fie duşi la şcoală”, ”Lăsaţi manualele la sport, oricum ghiozdanele sunt grele. Fiecare ministru are ceva cu manualele. În loc să mai tăiaţi din programa şi aşa încărcată voi tot aglomeraţi. Am făcut sport de performanţă fără manual. Cheltuiţi bani publici cumpătat, suntem prea sărăci să-i aruncăm pe fereastră”, sunt câteva dintre comentariile internauţilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.