Bucureştenii se vor putea implica voluntar, începând de luni, în realizarea unor hărţi care vor ilustra situaţia trotuarelor din Capitală, prin campania "Donează 10.000 de paşi”, iniţiată de asociaţia Optar. Se pot înscrie ca voluntari atât cetăţeni, cât şi ONG-uri sau instituţii publice, urmând ca fiecare voluntar să cerceteze traseele pietonale pe o suprafaţă dată, iar cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefonul mobil să identifice obstacolele care îngreunează sau blochează accesul pietonilor pe trotuare sau pe aleile pietonale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin acest proiect, organizaţia îşi propune să realizeze trei hărţi care să ilustreze situaţia trotuarelor din Bucureşti, raportate la condiţiile minime de calitate prevăzute de lege. Două dintre hărţi vor fi dedicate persoanelor cu dizabilităţi – în scaun rulant şi, respectiv, cu deficienţe de vedere, astfel încât acestea să se poată deplasa în oraş în funcţie de gradul de accesibilitate a trotuarelor.

Cea de-a treia hartă, spun iniţiatorii campaniei, va fi pentru toate categoriile de pietoni.

"Cu ajutorul datelor culese, vom face statistici privind situaţia infrastructurii pietonale, foarte utile în procesul de planificare a mobilităţii urbane durabile. De exemplu, vom afla câte tronsoane de trotuare sunt accesibile pietonilor sau câte din călătoriile scurte (mai mici de 3 km) se pot efectua în siguranţă, pe trotuare”, explică Optar.

Astfel, voluntarii vor identifica tipurile de obstacole de pe traseele pietonale, urmând să înregistreze datele prin completarea unui formular şi prin realizarea de fotografii cu ajutorul unei aplicaţii pentru telefoanele mobile cu sistem Android.

Fiecare voluntar implicat în proiect va avea de cercetat traseele pietonale aflate într-o suprafaţă în formă de pătrat cu latura de aproximativ 550 de metri, iar cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefonul mobil  va identifica obstacolele care îngreunează sau blochează accesul pietonilor pe trotuare sau pe aleile pietonale.

"Şoferi sau biciclişti, persoane cu sau fără dizabilităţi, cu toţii suntem pietoni. Din primul an de viaţă, deplasarea pietonală reprezintă cea mai la îndemână şi mai simplă formă de mobilitate. Totuşi, atunci când ne simţim în nesiguranţă sau când simţim că oraşul ne este ostil la pas, renunţăm foarte uşor la acest mod de deplasare. Tocmai de aceea, proiectul este foarte important pentru mobilitatea persoanelor în Bucureşti”, mai spun iniţiatorii campaniei.

Bucureştenii care vor să se implice în campania „Donează 10.000 de paşi” se pot înscrie începând de luni pe lista voluntarilor, urmând ca aleerea zonelor care vor fi cercetate să se facă ulterior, după stabilirea echipelor de coordonare.

Pe lista de coordonatori se pot înscrie grupurile de iniţiativă, asociaţiile, companiile şi instituţiile publice.

Asociaţia Optar estimează că cercetarea zonelor şi cartografierea obstacolelor de pe trotuarele Capitalei se va desfăşura la sfârşitul lunii mai, după stabilirea coordonatorilor şi voluntarilor.

După finalizarea proiectului din Bucureşti, aplicaţia şi conceptul campaniei de comunicare vor fi oferite gratuit oricărei comunităţi sau administraţii care fac dovada că au resursele necesare realizării proiectului în oraşul lor, spune ONG-ul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.