Un director din Ministerul Economiei se află în conflict de interese, a constatat Agenţia Naţională de Integritate (ANI), după ce anul trecut a semnat un ordin de ministru prin care a fost desemnat el însuşi manager de proiect în cadrul echipei de implementare a proiectului DaNuBioValNet. De asemenea, directorul a semnat şi aprobat pontajul pentru activitatea sa în cadrul proietului atât ca angajat în proiect, cât şi ca manager.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anca-Mihaela Podrumaru, director al Direcţiei Politici Industriale, Competitivitate şi Transport Energie – DPICTE din cadrul Ministerului Economiei, se află în conflict de interese în materie administrativă.

Potrivit ANI, ea a semnat în calitate de director un exemplar din Ordinul ministrului Economiei din 14 aprilie 2017, prin care era chiar ea numită manager de proiect în cadrul în cadrul echipei de implementare a proiectului DaNuBioValNet. De asemenea, a semnat şi aprobat atât ca angajat, cât şi ca manager de proiect pontajul pentru activitatea sa în cadrul acestui proiect, în lunile aprilie, mai şi iunie.

"Persoana evaluată a încălcat astfel dispoziţiile art. 70 din Legea nr. 161/2003 potrivit căruia: <<Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative>>, art. 71 din acelaşi act normativ potrivit căruia: <<Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitate, integritate, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public>> şi art. 79, alin. (1), lit. c) din acelaşi act normativ potrivit căruia: <<Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: […] c) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice>>”, explică ANI.

Reprezentanţii Agenţiei spun că Podrumaru a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare şi că aceasta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în  exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit legii, fapta persoanei la care s-a constatat conflict de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează conform reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. De asemenea, nu va mai putea ocupa o funcţie sau demnitate publică timp de trei ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.