Deputatul USR-PLUS Adrian Wiener, care este medic la Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad, s-a vaccinat, spunând că are convingerea că este un gest de responsabilitate. "Riscul cel mai mare nu este vaccinul, ci nevaccinarea", afirmă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"M-am vaccinat cu convingerea că e un gest de responsabilitate; că nu voi fi o verigă în lanţul de perpetuare a transmiterii comunitare a acestei boli", a scris Wiener pe Facebook, unde a postat şi o fotografie din momentul vaccinării.

El a oferit apoi explicaţii legate de vaccinul împotriva noului coronavirus.

"NU, vaccinul anti-Covid19 nu modifică ADN-ul uman; ARN-ul mesager pe care îl conţine nu intră în nucleul celulei umane, acolo unde se află ADN-ul. Doar dă instrucţiuni celulelor de la locul injectării să producă proteina virală spike, care la rândul ei va determina sistemul imun să producă anticorpi care protejează împotriva îmbolnăvirii; Molecula de ARNm din vaccin este degradată în organism după aproximativ 2 zile", a afirmat Adrian Wiener, care este medic la Spitalul Judeţean din Arad.

El a subliniat că standardele de siguranţă au fost respectate în aprobarea vaccinului.

"NU, nu s-au sărit etapele de testare înainte de a ajunge să fie administrat. Tehnologia de utilizare a ARNm la om datează de prin 2011, iar acum graţie unui efort colectiv uriaş acest vaccin a trecut prin toate stadiile de evaluare a siguranţei şi eficacităţii – studii pe animale şi 3 etape de studiu la om – faza 1, faza 2, faza 3. Faza a 3-a a inclus 40.000 de participanţi şi a început în iulie. Nu au fost modificate pentru acest vaccin regulile de aprobare de către FDA sau Agenţia Europeană a medicamentului; evaluarea datelor s-a făcut însă în timp real, după fiecare etapă şi nu la sfârşitul tuturor etapelor studiului, ca de obicei, pentru a câştiga timp. Toate standrdele de siguranţă şi eficacitate au rămas la fel", a scris acesta.

Wiener a explicat cum împiedică vaccinul infectarea.

"DA, imunitatea indusă de vaccinare este foarte eficientă şi foarte specifică. Infecţia cu SARS-CoV-2 determină sinteza mai multor tipuri de anticorpi, îndreptaţi împotriva mai multor componente ale virusului; unii ineficienţi sau chiar dăunători. Spre deosebire, vaccinul determină sinteza unui singur tip de anticorpi specifici – împotriva proteinei spike, anticorpi care împiedică intrarea virusului în celula umană. Şi deci infecţia", a arătat el.

Medicul a menţionat că şi persoanele cu boli cronice au indicaţie de vaccinare.

"NU, majoritatea bolilor cronice nu contraindică vaccinarea. Dimpotrivă, cu cât riscul dezvoltării unei forme severe/critice de boală în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 e mai mare, cu atât mai mare e şi beneficiul vaccinării. Riscul cel mai mare nu este vaccinul, ci nevaccinarea", a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.