Deputatul UDMR Könczei Csaba afirmă, după ce Agent Green a criticat un proiect de ordin al Ministerului Mediului privind urşii şi s-a pronunţat împotriva uciderii acestora, că statul român a plătit 4 milioane de euro despăgubiri în urma atacurilor urşilor. În opinia deputatului UDMR, pentru ”Agent Green”, ursul e mai important decât viaţa şi banii cetăţeanului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Observ cu stupoare că aşa numitul ONG ”Agent Green/ Agentul Verde” se străduieşte, iarăşi, ca să facă imposibilă viaţa a mii de oameni din România. Pentru reprezentanţii acestui ONG, ca şi până acum, ursul devine mai important decât viaţa omului. Acest ”agent>” se adresează prin scrisori deschise Ministerului Mediului pentru a nu adopta proiectul privind cotele de prevenţie referitoare la urşi. În ultimii doi ani, ministrul Tánczos Barna a redus la minim riscul conflictelor om-urs, dar şi aşa au avut loc pierderi de vieţi omeneşti. Statul român şi autorităţile sale au obligaţia să protejeze, în primul rând, viaţa umană”, a declarat deputatul UDMR, Könczei Csaba.
Acesta a atras atenţia şi că, din bugetul de stat, s-au achitat mai mult de 4 milioane de euro despăgubiri în urma conflictelor om-urs din cauza măsurilor deficitare din 2016: ”Dacă facem un simplu calcul,  aceşti 4 milioane de euro, banii cetăţenilor români, ar putut fi investiţi în spitale sau în comunităţile nevoiaşe, care au nevoie de sprijin”.
Deputatul a precizat că locuitorii din judeţele afectate de atacurile urşilor susţin implementarea cotei de prevenţie, care are rolul de a reduce cazurile de deces sau răniri în rândul populaţiei, dar şi la diminuarea pagubelor.
”Cei de la Agent Green, care au sediul în străinătate, sunt rupţi de realitatea din România şi nu trebuie să privească în ochi rudele celor ucişi în urma atacurilor urşilor. Le este foarte uşor să vorbească, pentru că nu lor le-au fost distruse culturi sau gospodării şi nu lor le-au omorât urşii animalele de lângă casă.  Ministerul Mediului a căutat soluţii la această problemă, care sunt similare cu măsurile luate de alte ţări europene şi care pun în prim plan protejarea vieţii umane şi a bunurilor oamenilor”, a conchis deputatul UDMR.
Agent Green a adresat o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Tanczos Barna, afirmând că acesta vrea să permită uciderea a 486 de urşi prin intermediul unui ordin pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului, referitor la aprobarea nivelului de prevenţie şi de intervenţie pentru prevenirea pagubelor şi a accidentelor produse de urşi.
”Considerăm că proiectul de ordin pe care l-aţi supus dezbaterii publice conţine erori crase din punct de vedere legal, ştiinţific şi moral de la prima până la ultima pagină şi vă solicităm să îl retrageţi imediat. Face de ruşine instituţia care se numeşte ”ministerul mediului”. Ceea ce aţi publicat ca fiind un studiu nu arată deloc ca un studiu. Nu puteţi supune dezbaterii publice un proiect de ordin fără a deţine avizul Academiei Române care oricum nu poate fi dat fără a comite un abuz. Proiectul nu are o metodologie serioasă, iar durata colectării datelor indică mai degrabă că v-aţi scos sporadic echipa la picnic cu nişte organizatori de vânătoare de trofee pentru a negocia la telefon cu fondurile de vânătoare preţul şi şpaga pentru fiecare execuţie de urs”, afirmă reprezentamţii ONG-ului în scrisoarea deschisă.
Agent Green precizează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că susţine coexistenţa şi coadaptarea cu urşii prin abordarea cauzei problemelor şi nu a efectului.
”Organizaţia nu susţine măsura letală sub nicio formă. Urşii habituaţi care care fac probleme sunt rezultatul proastelor politici publice şi nu poartă nicio vină. Nu este corect din punct de vedere moral să fie ucişi. Este datoria ministerului mediului să le asigure o viaţă în demnitate în sanctuare realizate şi întreţinute de statul român. Iar celor nehabituaţi trebuie să le garanteze un habitat sănătos care trebuie exins progresiv. În prezent acesta este degradat şi limitat la câteva zone montane unde specia este refugiată şi nu în largul său”, precizează organizaţia.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.