Conducerea Ministerul Muncii din România şi cea a Ministerului Securităţii Sociale şi Migraţiei din Spania au semnat, la Madrid, o declaraţie de colaborare în domeniul securităţii sociale, documentul accentuând importanţa mobilităţii forţei de muncă între cele două state şi vizând. promovarea politicilor de incluziune şi securitate socială. În prezent, în Spania trăiesc peste un milion de români, iar 340.000 dintre ei cotizează la sistemul de securitate socială spaniol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Muncii, Marius Budăi, şi omologul din Spania, Jose Luis Escriva Belmonte, au semnat, la Madrid, o declaraţie comună de intenţie de colaborare în domeniul securităţii sociale între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România şi Ministerul Securităţii Sociale şi Migraţiei din Spania, în cadrul unei vizite făcute de ministrul român în Spania, în 27 februarie - 2 martie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Muncii, documentul pune accent pe importanţa mobilităţii forţei de muncă între cele două state şi vizează promovarea politicilor de incluziune şi securitate socială, de integrare şi de informare privind drepturile şi îndatoririle cetăţenilor, astfel încât să contribuie la creşterea coeziunii sociale şi la dezvoltarea echilibrată a societăţii.

”Am discutat cu omologul spaniol despre reformele pe care ambele state le-au inclus în Planurile lor de redresare şi rezilienţă, dar şi despre modalităţile prin care poate fi întărită colaborarea dintre instituţiile cu atribuţii în domeniul protecţiei lucrătorilor, al pensiilor şi beneficiilor sociale. Ne aflăm într-o perioadă în care ambele ţari au ca jalon în PNRR reforma pensiilor, pe care trebuie să o realizăm cu respect şi demnitate faţă de cetăţeni”, a declarat Marius Budăi.

Totodată, Budăi a avut o întrevedere şi cu preşedintele Comisiei de Muncă, Incluziune, Securitate Socială şi Migraţie, Antonio Gómez-Reino Varela, cu care a discutat teme de interes comun şi a căutat posibilităţi de dialog parlamentar la nivelul Comisiilor de Muncă ale Parlamentelor celor două ţări.

De asemenea, ministrul Muncii a avut o întâlnire cu Episcopul Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Timotei, fiind organizată vizitarea unui centru social, a bibliotecii şi a zonei administrative a Catedralei episcopale, unde s-a oficiat pentru prima dată sfânta liturghie în anul 2017, şi unde a discutat cu membri ai comunităţii româneşti despre viaţa în Spania şi condiţiile de muncă şi de acces pe piaţa spaniolă a muncii.

Programul oficial a inclus şi vizitarea unui business românesc de succes în Spania, respectiv o companie înfiinţată în urmă cu 18 ani de un antreprenor român şi care are 128 de angajaţi, toţi cetăţeni români.

”Am avut ocazia să mă întâlnesc cu lucrători români din Spania, atât în cadrul vizitei la întreprinderea românească, cât şi la sediul ambasadei. Sunt mândru de realizările lor şi îi felicit pentru eforturile pe care le fac pentru a fi respectaţi ca cetăţeni europeni”, a declarat Marius  Budăi.

Conform Ministerului Muncii, peste un milion de români trăiesc acum în Spania, iar mai bine de 340.000 cotizează la sistemul de securitate socială spaniol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.