Pacienţii care merg la stomatolog cu probleme complexe nu ar trebui să refuze investigaţiile complexe recomandate înainte de intervenţia propriu-zisă, investigaţii care, în unele cazuri, includ şi analizele de sânge. Medicul Lorelei Nassar a explicat de ce sunt importante aceste investigaţii pe care unii pacienţi le consideră scumpe şi inutile.
”Există această tendinţă să se reducă costurile din partea pacienţilor şi foarte mulţi dintre ei sunt intrigaţi. De ce ar trebui să facem radiografie panoramică când se poate face radiografie simplă? De ce ar trebui să facem computer tomograf când se poate face doar o radiografie? De ce ar trebui să facem şi analize de sânge? De ce ar trebui să facem scanare? De ce ar trebui să facem, eu ştiu, măsurarea cu diverse dispozitive a stabilităţii implantului? Toate acestea, fiind time-consuming, deseori cresc şi costurile foarte mult şi acestea reprezintă realmente un impediment”, a afirmat Lorelei Nassar, luni seară, la Medika Tv.
Nassar, care este chirurg maxilo-facial şi implantolog, a explicat de ce astfel de investigaţii nu ar trebui refuzate de pacienţi, tocmai din cauza complexităţii intervenţiilor care se fac în cabinete.
”Să nu uităm, noi lucrăm la dimensiuni microscopice, absolut microscopice, deci orice eroare de dimensiune la nivelul milimetrilor poate genera o eroare care se propagă în lanţ. Iată deci că din aceste tehnologii, clar, nu putem să rupem acest lanţ şi nu poate să lipsească niciuna dintre ele. Şi n-aş spune obligativitatea, dar aş spune că este cazul să nu contestăm necesitatea lor, pentru că, orice scurtcircuitare am face, prejudiciază rezultatul final”, a arătat Lorelei Nassar.
Ea a dat ca exemplu diferenţa între ce poate arăta medicului o investigaţie realizată cu un computer tomograf prin comparaţie cu o radiografie.
”Un computer tomograf, de pildă, poate să identifice între rădăcinile dentare - orice măsea, are două sau trei rădăcini - şi o radiografie simplă ne dă o imagine bidimensională, pe când un computer tomograf ne dă o reconstituire reală a ce se întâmplă în interiorul acestor lăcaşuri, între rădăcinile respective. Deci, pe tomografie putem să identificăm foarte clar un proces infecţios, o distrucţie sau chiar un proces iniţial de distrucţie de acest gen, ceea ce poate să prejudicieze un posibil tratament de canal şi să indice categoric un implant, de exemplu”, a explicat Lorelei Nassar.

Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.