Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor, a declarat marţi în emisiunea Proiect de Ţară: România de la Prima News TV, că în România, la momentul actual replantarea stimulatoarelor cadiace este o procedură ilegală. Despre cazul recent de la Iaşi, oficialul a arătat că ceea ce îi îngrijorează cel mai mult este procedura în care s-a întâmplat şi faptul că spitalul nu a intervenit să oprească acest lucru, mai ales că se întâmplau din 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste dispozitive foarte scumpe, foarte utile ar putea salva o viaţă, asta se întâmplă deja în ţările cu resurse limitate. În România, la momentul actual este o procedură ilegală. Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult este procedura în care s-a întâmplat”, a spus Daniel Coriu.

El a precizat că o posibilă modificare a Ordonanţei trebuie să fie decisă de legiuitor.

”Noi nu suntem în situaţia de a decide trebuie să facem exact ceea ce ni se permite şi legat de acest lucru noi at trebui să întrebăm spitalul cum a  putut să permită să se întâmple acest lucru, pentru că am înţeles că aceste lucruri se întâmplau din 2017. Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze cel mai mult, faptul că spitalul nu a intervenit să oprească”, a spus Coriu. 

Preşedintele Colegiului Medicilor a afirmat că ”mai este un lucru important dincolo de aspectele etice şi morale şi anume este vorba de siguranţa sterrilizării pentru că un dispozitiv poate să formeze nişte microorganisme extrem de rezistente la sterlizare”.

”Există discuţii pe acest subiect, probabil de aceea şi fabricantul scrie în prospect a nu se reutiliza”, a explicat Coriu. 

Un cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a reimplantat la pacienţi stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la persoane decedate.

Uneori, operaţiile nu erau necesre, iar medicul prescria pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome pentru a se ajunge la operaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.