Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, afirmă că peste o treime dintre medicii din România se confruntă cu fenomenul de burn-out la nivel ”ridicat şi foarte ridicat”, conform unui studiu recent. El susţine că s-a ajuns chiar la cazuri de sinucidere în rândul medicilor din cauza epuizării la locul de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Studiul nostru a arătat că 36% din medicii noştri sunt în burn-out nivel ridicat şi foarte ridicat şi trebuie să înţelegem că burn-out-ul nu este o simplă epuizare, burn-out-ul este o boală care înseamnă distanţare mentală, înseamnă uneori afectare cognitivă, înseamnă o epuizare maximă. Şi un astfel de doctor ajuns în burn-out, ars pur şi simplu, nu va mai fi capabil să ofere empatie. Aici ne aflăm. Adică acei medici suprasolicitaţi, în special în centrele mari, în spitale de urgenţă, în zone unde fluxul de pacienţi este mult prea mare şi medicii sunt disperaţi. Ceea ce ne îngrijorează foarte mult este faptul că apare un fenomen de somatizare, apar fenomene fizice, somatice, greaţă, vomă când se apropie de locul de muncă sau chiar depresii, depresie, chiar tendinţă la suicid şi avem cazuri recente. Avem chiar, din păcate, suiciduri finalizate, tendinţe finalizate, deci există, e ceva care ne îngrijorează şi aici ar trebui să avem o soluţie, dar soluţia este la nivel de sistem”, a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor, luni, la Medika Tv. 
 
El a arătat că serviciile de resurse umane au un rol extrem de important în gestionarea personalului medical, el susţinând, în acest context, că nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă sistemul medical românesc avea servicii de resurse umane ”competente” în spitale, întrucât este vorba despre o boală profesională.
 
”Degeaba vom construi spitale ultramoderne dacă noi nu vom avea profesionişti care să aibă acest echilibru psihologic de care au mare nevoie şi acest lucru este realizat de un serviciu specializat de resurse umane, care să înţeleagă foarte bine nevoile profesioniştilor”, a adăugat Daniel Coriu. 
 
El a admis că medicii cunosc ce li se întâmplă, dar ”problema este de a recunoaşte că sunt în burn-out” şi că acel medic care recunoaşte acest lucru ”spre binele lui ar trebui să facă un pas lateral, să meargă să se odihnească, problema e dacă poate, dacă sistemul îl lasă”. 
 
Coriu a reclamat că, spre deosebire de alte sisteme medicale care pun în centrul lor profesionistul, în România acest lucru nu se întâmplă. 
 
”Corpul medical nu se simte respectat nici de autorităţi şi nici de populaţie”, a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.