Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a anunţat luni, după ce a prezentat concluziile corpului de control în cazul atribuirii contractului pentru monumentul Colectiv, că s-a dispus oprirea lucrărilor executate ilegal şi propune sesizarea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice şi a Poliţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul a anunţat că, în urma verificărilor făcute de corpul de control, au fost constatate mai multe nereguli privind modul de atribuire a contractului de lucrări încheiat între beneficiarul Direcţia Administrarea Parcurilor şi Zonelor de Agrement din Sector 4 şi executantul SC Euroconstruct Group SRL, în valoare de 385.686 de lei,

În acest context, Serviciul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal din cadrul Poliţiei Locale Sector 4 a aplicat, luni, o amendă de 4.000 de lei Direcţiei Administrare Parcuri şi Zone de Agrement Sector 4, a dispus desfiinţarea lucrărilor executate ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială, în termen de maxim 48 de ore.

El a precizat că lucrările de amenajare a unui spaţiu verde, în memoria victimelor incendiului de la Clubul „Colectiv”, inclusiv bugetul aferent, au fost aprobate printr hotărâre de consiliu local la pe 11 februarie 2016, în baza unei note de fundamentare a Direcţiei de Administrarea Parcurilor şi Zonelor de Agrement Sector 4. Executantul a fost stabilit prin atribuire directă iar valoarea lucrărilor este apropiată de maximul permis de lege pentru achiziţii fără licitaţie.

“Nu au fost respectate scopul şi principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţie privind promovarea concurenţei între operatorii economici, transparenţei, nediscriminării, utilizării fondurilor publice, ceea ce a condus la valoarea contractului prevăzută mai sus, fără a fi comparată cu alte oferte cu preţuri mai mici”, a precizat Băluţă.

Potrivit acestuia, documentele justificative care au stat la baza valorii estimate, respectiv antemăsurătorile - lista cu cantităţile de materiale şi devizul estimativ, nu au fost asumate de compartimentul de specialitate din cadrul autorităţii contractante. De asemenea, în dosarul de achiziţie publică nu s-au regăsit informaţii sau documente cu privire la o prospectare a pieţei care să justifice selectarea Euroconstruct Group SRL

Corpul de control a mai identificat şi elemente de neconcordanţă în întocmirea cronologică a  actelor procedurale, Mai exact, întâi a fost trimisă invitaţia de participare pe 3 martie şi de-abia apoi a fost realizată nota justificativă privind valoarea estimată, document întocmit pe 9 martie, potrivit primarului Băluţă.

De asemenea, el a precizat că, în cadrul propunerii tehnice, nu s-au regăsit informaţii privind furnizorii de materiale, iar din lista cuprinzând consumurile cu mâna de lucru, din cadrul propunerii financiare, rezultă cheltuieli incluse aferente unui număr de 23 de specialişti, în neconcordanţă cu fişa de instruire colectivă privind sănătatea şi securitatea în muncă, completată la data încheirii contractului, în care apar nominalizate din partea executantului şapte persoane implicate în derularea activităţilor în perioada 22.03 – 10.04.2016.

Daniel Băluţă spune că, în urma tuturor neregulilor descoperite în timpul controlului, ar putea fi sesizată Poliţia prin Serviciul de Investigare a Criminalităţii şi Economice şi Agenţia pentru Achiziţii Publice din cadrul Guvernului.

„În concluzie, considerăm că autoritatea contractantă era obligată să verifice şi să analizeze documentele depuse de ofertant, în vederea justificării modului de îndeplinire a condiţiilor de participare şi a corespondenţei propunerii tehnice prezentate cu caietul de sarcini. Ţinând cont de  neclarităţile/omisiunile constatate de echipa de control, apreciem că autoritatea contractantă putea să solicite clarificări, în vederea luării unei decizii corecte şi fundamentate privind acceptarea ofertei. Mai mult, Serviciul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 4 a efectuat în data de 01.04.2016 un control de specialitate referitor la lucrările de construcţii executate în Parcul „Lumea Copiilor”– Zona Şahişti şi a constatat că lucrarea respectivă se execută fără autorizaţiei de construire, dispunându-se sistarea lucrărilor la stadiul fizic actual”, a mai spus primarul intermiar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.