Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, după prima întâlnire de lucru cu noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, că nu se aşteaptă la o reformă profundă în câteva luni, dar că va urma o serie de măsuri care să recâştige încrederea cetăţenilor în sistemul sanitar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am hotărât să propun la conducerea ministerului pe cineva care nu vine din sistem, dar care cunoaşte suficient sistemul şi în ideea că va reuşi să recâştige încrederea pacienţilor şi a cetăţenilor, în general", a spus Cioloş.

Premierul a adăugat că Vlad Voiculescu va putea demonstra că sistemul poate evolua în sensul aşteptat de contribuabili.

"Nu aştept să vină cu o reformă profundă în câteva luni, asta nu se poate face. Avem suficientă materie pentru a putea, în următoarele luni, să definim câteva măsuri care să eficientizeze funcţionarea sistemului, să le redea încrederea tuturor oamenilor oneşti - şi sunt mulţi în sistemul de sănătate - să le redea încrederea că se poate lucra în mod profesionist, măsuri care să ducă la controlul şi la eficientizarea cheltuirii banilor de la CNAS, dar şi orice alte proiecte de investiţii care se fac în sistemul de sănătate", a mai spus Dacian Cioloş.

Şeful Executivului a precizat că, în aceeaşi idee, a măsurilor de reformă asumate, a propus şi ordonanţa de urgenţă care să corecteze inechităţile din sistemul de salarizare.

"Am propus să mergem până la capăt cu corectări pentru sistemul de sănătate. Vreau să precizez încă o dată că nu înseamnă că lăsăm educaţia de o parte, dar trebuie să începem cu ceva", a adăugat Dacian Cioloş.

Premierul a precizat că i-a explicat noului ministru al Sănătăţii ce a reuşit să facă în perioada de interimat.

"Am pregătit câteva acte normative care vor putea fi adoptate săptămâna viitoare: ordin de ministru şi Hotărâre de Guvern, pachet de măsuri pentru intrare pe piaţă a biocidelor şi menţinerea pe piaţa biocidelor, pentru un control periodic, pentru a ne asigura că evităm situaţii în care firma, odată intrată pe piaţă, ani de zile nimeni nu o mai controloează şi nu mai ştie nimic despre calitatea produselor. Am schimbat aici lucrurile şi venim cu exigenţe noi, pornind chiar şi de la bune practici europene", a spus Cioloş.

Al doilea pachet de măsuri menţionat de premier vizează dezinfecţiile din spitale, atât cu proceduri şi norme de respectat., cât şi cu măsuri de control al eficacităţii implementării acestor norme.
 
De asemenea, Dacian Cioloş a vorbit şi despre măsurile care vizează încurajarea conducerii spitalelor să raporteze infecţiile nosocomiale sau contaminarea cu transmisibile.
 
"Acolo unde-s ascunse, să răspundă în faţa legii. Tot legat de produsele biocide, am luat masuri pentru a evita contractele dedicate, aşa cum a fost cazul până acum şi vom veni cu norme de achiziţie, cu caiete de sarcini standardizate", a adăugat premierul.
 
Noul ministru al Sănătăţii a depus, vineri, jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni.

Vlad Voiculescu a iniţiat ”reţeaua citostaticelor”, alcătuită din voluntari care timp de mai mulţi ani au transportat în România, fără să solicite niciun beneficiu material, medicamente esenţiale în tratamentul cancerului, care nu se găseau deloc în spitalele şi farmaciile româneşti.  

Voiculescu este implicat în mai multe proiecte sociale în special în domeniul sănătăţii. El este iniţiatorul MagiCAMP şi a fost vicepreşedinte şi trezorier al European Cancer Patient Coalition.

Potrivit declaraţiei de avere, Vlad Voiculescu are un teren intravilan în suprafaţă de peste 3.400 de metri pătraţi în comuna Brăneşti din judeţul Dâmboviţa, unde deţine şi un spaţiu de producţie.

Cea mai mare parte a averii noului ministrul al Sănătăţii se află în conturi bancare: un cont în euro de 14.837 de euro la Erste Bank, un depozit de 53.122 de euro la Banca Transilvania şi un cont curent de 25.000 de lei, la aceeaşi bancă. El mai declară 14.000 de lei cash şi 32.000 de euro.

De asemenea, Vlad Voiculescu are acţiuni de 6.257 de euro la Erste Group Bank, unde a fost vicepreşedinte al Diviziei de Finanţări de Infrastructură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.