Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, afirmă că Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă pentru a rezolva problema finanţării a 99 de proiecte de investiţii încheiate în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, fond care a fost închis. "În 15 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă aceste UAT-uri care au aceste contracte vor trebui să aducă documentele justificative, le analizăm, le verificăm, dacă sunt în regulă avem resurse necesare să putem să plătim aceste lucrări efectuate", adaugă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Guvernul a aprobat şi o altă Ordonanţă de urgenţă pentru rezolvarea problemei finanţării proiectelor existente astăzi valabil încheiate în Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Este vorba despre un fond în care mai există 99 de contracte în execuţie. Conform legislaţiei în vigoare, se decontează lucrările efectuate şi chetuielile eligibile până în data de 9 ianuarie 2020 când s-a emis OUG 1 pe baza căruia acest fond de dezvoltare şi de investiţii s-a închis. Prin această ordonanţă de urgenţă s-a creat temeiul legal şi finanţarea necesară pentru ca Ministerul Dezvoltării să plătească cheltuielile eligibile efectuate de autorităţile locale pe Fondul de Dezvoltare şi Investiţii pe cele 99 de obiective de investiţii, ele mare parte sunt drumuri de interes local, respectiv sunt lucrări de apă, canalizare şi de introducere gaze. În 15 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă aceste UAT-uri care au aceste contracte vor trebui să aducă documentele justificative, le analizăm, le verificăm, dacă sunt în regulă avem resurse necesare să putem să plătim aceste lucrări efectuate", a declarat Cseke Attila, joi, după şedinţa de Guvern.
 
El a fost întrebat şi cum de s-au terminat banii pe PNDL pe primele şase luni.
 
"Aici sunt două aspecte. În primul, ministrul Dezvoltării a respectat legea. Legea spune, în momentul în care creditele bugetare se epuizează chiar dacă ca şi plăţi nu s-au epuizat, Ministerul Dezvoltării plăteşte în continuare şi estimez că până în 20 iulie va plăti facturile care au ajuns până în 15-17 iunie, perioada de clarificare, de analiză, e de trei, patru săptămâni, deci până în 20 iunie vom avea în continuare plăţi efectuate de Ministerul Dezvoltării, urmând ca în august la rectificare să primim sumele necesare pentru a continua aceste plăţi", a explicat Cseke.
 
El a adăugat că, în ultimii patru ani, niciodată bugetul iniţial al Ministerului Dezvoltării pe acest fond "nu numai că nu a fost îndeajuns, dar întotdeauna cel puţin s-a dublat, ceea ce arată că în fiecare an acest program a avut această ciclicitate".
 
"Nu este absolut nimic surprinzător, pot să liniştesc toate UAT-urile, toţi constructorii, că noi nu am temporizat nicio plată în aceste şase luni. Pot să vă spun că în luna martie am plătit peste 1,1 miliarde de lei facturi, exact pentru a nu temporiza aceste plăţi. Deci în 2018 bugetul iniţial pe PNDL a fost de 2,3 miliarde, buget votat în Parlament, cel final cu care s-a închis anul a fost 4,6 miliarde. În 2019 - 2,5 miliarde iniţial, 6,9 miliarde la finalul anului. 2020 - 2,2 miliarde iniţial şi s-a închis cu 6,5 milioane, iar în 2021 a început cu 3,8 miliarde. Foarte important pentru noi în aceste şase luni a fost acela de a debloca aceste investiţii pentru că ştiţi că aveam facturi restante, le-am adus la zi, va fi maxim o lună în care Ministerul Dezvoltării va analiza facturile care se pot depune în continuare, constructorii pot să lucreze şi pot să garantez că în august plăţile vor continua. Oricum ele continuă până în 20 iunie în mod cert", a conchis Cseke Attila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.