Poliţia de Frontieră anunţă că s-a înregistrat o creştere de aproximativ 2,2 ori a cantităţii de deşeuri descoperite la intrarea în ţară în primele 11 luni ale acestui an, faţă de perioada similară din 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia de Frontieră arată că, în acest an, au avut loc acţiuni în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu, pentru combaterea introducerii în ţară a transporturilor ilegale de deşeuri.

Astfel, în primele 11 luni din 2023, au fost descoperite deşeuri în cantităţi însemnate, aproximativ 5.853 de tone, după cum urmează: metale - 1.655.605 kilograme, textile/îmbrăcăminte - 1.057.277 kilograme, sticlă - 23.270 kilograme, plastic - 385.056 kilograme, carton şi hârtie - 165.490 kilograme, alte materiale, precum deşeuri amestecate, mobilier, acumulatori, componente auto, hârtie - 2.566.561 kilograme.

În perioada similară a anului 2022 au fost descoperite 2.648 de tone deşeuri, înregistrându-se astfel o creştere de 2,2 ori.

Potrivit sursei citate, în punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condiţiile de intrare în ţară, organele vamale efectuează operaţiunile vamale, respectiv de control al legalităţii importului. Totodată, conform legislaţiei în vigoare, importul deşeurilor se face pe baza licenţei de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Sănătăţii. Astfel, intrarea în ţară a mijloacelor de transport încărcate cu astfel de mărfuri este permisă de organele vamale, numai dacă li se prezintă licenţa de import cu acordul scris al Ministerului Mediului şi Ministerului Sănătăţii.

Din punct de vedere procedural, poliţiştii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară.

În situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, reprezentanţii Gărzii de Mediu nu permit accesul pe teritoriul României pentru acele mărfuri. După finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare.

De exemplu, poliţiştii de frontieră bihoreni şi arădeni au făcut, în perioada 30 iunie - 1 iulie 2023, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a patru automarfare conduse de cetăţeni români. Aceştia transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, cauciucuri şi calculatoare second hand, materiale plastice, diverse bunuri de la societăţi comerciale din Ungaria şi Marea Britanie, pentru firme din România.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Bihor şi Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului Bihor şi Arad.

În urma verificărilor, s-a constatat că automarfarele erau încărcate cu 51.160 kilograme de deşeuri, pentru care şoferii nu au prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru import. Ca urmare, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru aceste mijloace de transport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.