Adam Crăciunescu a declarat, luni, la încetarea mandatului de director al Romsilva, că ministrul Mediului Cristiana Paşca Palmer i-a spus că vrea o echipă de oameni integri la regie, dar că aceasta a folosit toate pârghiile pentru a lovi în instituţie, acuzată pe nedrept de blocarea pieţei lemnului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul conferinţei de presă de luni, Crăciunescu l-a prezentat pe cel care a fost desemnat de Consiliul de Administraţie să preia atribuţiile directorului general - Călin Bibarţ, numit în conducerea Romsilva în iunie anul trecut şi care ocupa funcţia de director al Departamentului Informatică, Strategii şi Comunicare.

”Doamna ministru Palmer a făcut o afirmaţie care m-a deranjat, că trebuia să mă demită din prima săptămână. Am întrebat-o: «Doamna ministru, dacă puteaţi, de ce n-aţi făcut-o?» (…) Deci solicitarea doamnei ministru când a fost aici la Regia Naţională n-a fost alta decât că vrea să aibă o echipă de oameni integri, dar n-a definit noţiunea de «integru», nici eu n-am înţeles-o prea bine. Nu vrea să lucreze cu oameni care sunt suspectaţi, trimişi în judecată, asta am înţeles şi i-am spus doamnei ministru că în funcţie de contractul de mandat pe care îl am voi găsi o formula să mă retrag din sistem pentru că am avut în plan acest lucru”, a declarat Adam Crăciunescu, întrebat dacă ministrul Mediului i-a cerut demisia de la şefia Romsilva.

El a adăugat că dorea să îşi depună oricum mandatul în mai, când se împlineau patru ani de la numirea în funcţie, pentru a da posibilitatea numirii unei echipe noi la conducerea Romsilva pentru următorii patru ani.

Totodată, Adam Crăciunescu a precizat că decizia ministrului Mediului din 13 ianuarie de a-l revoca din Consiliul de Administraţie al Romsilva nu a contribuit la decizia sa de a îşi înceta mandatul, anunţată în 14 ianuarie.

Crăciunescu a spus că decizia a fost una abuzivă şi pentru care nu a existat alt argument decât faptul că este trimis în judecată într-un proces penal.

Întrebat dacă va contesta în instanţă ordinul de ministru prin care a fost revocat din CA, Crăciunescu a precizat că a făcut o plângere prealabilă faţă de această decizie, la care Ministerul Mediului nu i-a răspuns în termenul legal, astfel că poate face orice, dar nu în propriul interes, ci ”pentru intersul Romsilva şi al pădurii româneşti”.

El a mai spus că ministrul Mediului nu a respectat procedura în numirea noului Consiliu de Administraţie al Romsilva.

Crăciunescu a mai spus că ministrul Paşca Palmer ”a folosit toate pârghiile pentru a lovi în Regia Naţională a Pădurilor, pentru destabilizare”, acuzând că Romsilva a blocat piaţa lemnului.

Potrivit unui comunicat al Romsilva, pentru valorificarea masei lemnoase din producţia anului 2016 şi pentru punerea sa la dispoziţia sectorului economic forestier, în decembrie 2015 a fost organizată licitaţia principală la care a fost oferit o cantitate totală de 4.314.969 de metri cubi la un preţ mediu de pornire de 156,02 lei/m³.

Reprezentanţii industriei lemnului au acuzat atunci că preţurile de pornire la licitaţiile Romsilva sunt până la de trei ori mai mari şi au boicotat procedurile.

”Urmare a unei adevărate campanii desfăşurată în principal de către Asociaţia Forestierilor din România, precum şi de către o serie de ONG-uri şi alte asociaţii profesionale,  la o mare parte din licitaţiile organizate la nivelul direcţiilor silvice s-a înregistrat refuzul operatorilor economici înscrişi la licitaţii de a oferta masa lemnoasă pusă la dispoziţie. Principalul motiv invocat pentru această încercare de blocare a licitaţiilor a fost acela al preţurilor mari stabilite pentru pornirea la licitaţie, iar acuzaţia a fost cea de practici comerciale anticoncurenţiale şi încercare de blocare a pieţei lemnului. Aşa cum am arătat în toată această perioadă, Romsilva a oferit pieţei în mod transparent, masa lemnoasă destinată valorificării, la preţul de ofertă rezultat din aplicarea strictă a prevederilor Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin H.G.nr. 924/2016, regulament  contestat de către Romsilva prin demersuri conforme cu prevederile legale”, susţin reprezentanţii regiei.

Crăciunescu a precizat în conferinţă că a informat-o, în decembrie, pe ministru Cristian Paşca Palmer că regulamentul de vânzare a masei lemnoase stabilea preţul în funcţie de nivelul pieţei, însă ”marele noroc” pentru Romsilva a fost că premierul Dacian Cioloş a înţeles, de la prima întrevedere, unde este greşeala în regulament şi acesta a fost modificat printr-o nouă hotărâre de Guvern, obţinându-se preţuri de pornire mai mici la noile licitaţii care s-au organizat.

”Din analiza rezultatelor tuturor licitaţiilor desfăşurate pentru producţia anului 2016, pot fi trase câteva concluzii, după cum urmează: preţurile de pornire stabilite pentru licitaţia principală, la nivelul de piaţă, au respectat strict prevederile H.G.nr. 924/2015, la direcţiile silvice la care s-a adjudecat masă lemnoasă la licitaţia principală, volumul adjudecat a fost de 227.850 m³ la un preţ de adjudecare cu 15% peste cel de pornire, preţul mediu de pornire, stabilit pentru licitaţiile intermediare, după modificarea prevederilor H.G.nr.924/2015, este de 133,9 lei/m³, creşterea prin licitaţie a preţului de adjudecare, faţă de cel de pornire este mai mare la direcţiile silvice la care licitaţia a fost blocată; exemplificăm prin D.S.Suceava -135%, D.S.Neamţ - 173%, D.S.Bacău - 153%, faţă de D.S.Argeş - 132%, D.S.Dâmboviţa - 127%, D.S.Prahova - 109%”, arată Romsilva.


În urma desfăşurării licitaţilor de masă lemnoasă s-a adjudecat o cantitate de 3,78 milioane metri cubi, cu un preţ mediu de 177 lei/m³.

Astfel, concluzionează Crăciunescu, ”nu Romsilva era cea care bloca piaţa lemnului, ci interesele unor grupuri din exploatările forestiere, din industria producătoare a lemnului”.

”Vreau şi eu un răspuns din partea doameni ministru: Unde a blocat Romsilva piaţa lemnului?”, a mai spus Crăciunescu, adăugând că, din cauza întârzierii în desfăşurarea licitaţiilor, s-au înregistrat pierderi ”pe care trebuie să şi le asume cineva şi în niciun caz directorul general care a spus permanent că aplică o legislaţie în vigoare”.

Crăciunescu a mai spus că creşterea preţului lemnului s-a datorat şi unei mai bune monitorizări a trasabilităţii, asigurată prin Radarul Pădurilor, astfel că a dispărut de pe piaţă lemn pus la dispoziţia agenţilor economici la preţuri mai mici şi fără un certif de provenienţă foarte clar.

”Din moment ce pe piaţă a fost şi lemn din ăsta, nu i-a interest atât  modul de desfăşurare a licitaţiilor la proprietatea publică a statului”, a mai spus şeful demisionar al Romsilva.

Despre lemnul tăiat ilegal, el a precizat că acesta provine, în cele mai multe cazuri, din afara suprafeţelor de pădure administrate de Romsilva. Din pădurile administrate de regie s-ar recolta ilegal doar 55.000 de metri cubi pe an, în special în zonele foarte sărace, pe timpul iernii, potrivit lui Crăciunescu.

Se estimează că din pădurile româneşti dispar anual 8,8 milioane de metri cubi.

În legătură cu faptul că este trimis în judecată, în dosarul retrocedării ilegale a unei suprafeţe de 40.000 de hectare de pădure în Bacău, pentru că ar fi sprijinit retrocedarea şi ar fi şicanat acţiunile în justiţie ale Romsilva pentru păstrarea  respectivei suprafeţe, Crăciunescu a spus că este vorba de ”un proces politic”, iar regia ”n-a avut niciun amestec” în privinţa deciziei de retrocedare.

El a menţionat că Romsilva a obţinut hotărâri definitive în instanţă pentru păstrarea a 399.478 de hectare de pădure în proprietatea publică a statului.

Crăciunescu este trimis în judecată alături de alte 16 persoane, printre care deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, un judecător şi beneficiarul Paltin Sturdza, pentru retrocedarea pădurii din Bacău. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.