Corpul de control a găsit mai multe nereguli în modul de atribuire a contractului de lucrări pentru ridicarea monumentului Memorialul Colectiv, a constatat o neconcordanţă în întocmirea cronologică a actelor procedurale şi a stabilit că invitaţia de participare a fost anterioară notei estimative şi aprobării achiziţiei directe, a anunţat, luni, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corpul de Control al primarului Sectorului 4 a finalizat raportul preliminar privind amenajarea peisagistică din Parcul Lumea Copiilor, iar în urma verificării modului de atribuire a contractului de lucrări din 11 martie, încheiat între Direcţia Administrare Parcuri şi Zone de Agrement Sector 4 şi executant de SC Euroconstruct Group SRL, în valoare de 385.686,00 lei, cu TVA, au fost constatate mai multe nereguli.

Primarul interimar al Sectorului 4 a arătat că din acest raport rezultă că nu au fost respectate scopul şi principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţie privind promovarea concurenţei între operatorii economici, transparenţei, nediscriminării, utilizării fondurilor publice, ceea ce a condus la o valoare a contractului care nu a fost comparată cu alte oferte cu preţuri mai mici.

De asemenea, s-a constatat că documentele justificative care au stat la baza valorii estimate, respectiv antemăsurătorile, lista cu cantităţile de lucrări şi devizul estimativ, nu sunt asumate de compartimentul de specialitate din cadrul autorităţii contractante şi nu a fost consultată o bază de date cu oferte de preţ.

Daniel Băluţă a mai spus că în dosarul achiziţiei publice nu s-au regăsit informaţii sau documente cu privire la o prospectare a pieţei care să justifice selectarea operatorului SC Euroconstruct Group SRL, căruia i-a fost transmisă invitaţia de participare, şi s-au constatat şi elemente de neconcordanţă în întocmirea cronologică a actelor procedurale, respectiv faptul că invitaţia de participare este anterioară întocmirii notei estimative şi aprobării achiziţiei directe.

"Din lista cuprinzând consumurile cu mână de lucru rezultă cheltuieli incluse aferente unui număr de 23 de specialişti, în neconcordanţă cu fişa de instruire colectivă privind sănătatea şi securitatea în muncă, în care apar nominalizaţi din partea executantului, şapte persoane nominalizate în derularea activităţilor”, a precizat primarul intermiar al Sectorului 4.

Acesta a menţionat că Serviciul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 4 a efectuat, vineri, un control de specialitate referitor la lucrările de construcţii executate în Parcul Lumea Copiilor -  Zona Şahişti şi a constatat că lucrarea respectivă se execută fără autorizaţie de construire, dispunându-se sistarea lucrărilor la stadiul fizic actual.

"Este important de precizat faptul că, până în acest moment, bugetul local al Sectorului 4 nu a fost grevat, în contul societăţii care trebuia să execute lucrările nefiind executată vreo plată. De asemenea, sumele aducerii domeniului public la starea iniţială vor fi suportate de cei găsiţi responsabili în urma verificărilor efectuate de către Corpul de Control al primarului Sectorului 4”, a mai anunţat edilul. 

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 al Capitalei au anunţat, vineri, sistarea lucrărilor de amenajare din Parcul Lumea Copiilor, după ce presa a relatat despre începerea lucrărilor la monumentul dedicat victimelor din Colectiv, care au fost atribuite fără licitaţie unei firme cu un singur angajat, printr-un contract în valoare de peste 380.000 de lei. De asemenea, primarul a decis trimiterea Corpului de Control la Direcţia Administrare Parcuri şi Zone de Agrement Sector 4 pentru verificări.

Direcţia Administrare Parcuri şi Zone de Agrement Sector 4 a fost desfiinţată, potrivit Hotărârii Consiliului Local Sector 4, în 29 februarie. Primăria Sectorului 4 anunţa însă vineri că, în urma ştirilor apărute în presă şi pe reţelele de socializare privind  construirea monumentului Memorialul Colectiv, primarul Daniel Băluţă, a decis "suspendarea de îndată a conducerii Direcţiei Administrare Parcuri şi Zone de Agrement Sector 4, care s-a ocupat de acest proiect".

În Orăşelul Copiilor din Parcul Tineretului, unde se intenţiona construirea monumentului Memorialul Colectiv, nu pot fi amplasate opere de artă, decizia fiind luată prin hotărârea CGMB prin care terenul a trecut în administrarea Primăriei Sectorului 4, a declarat vineri, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Alexandru Ichim.

Monumentul Memorialul Colectiv ar fi urmat să fie ridicat în Parcul Lumea Copiilor, în zona grătarelor, iar pe aleea din faţa acestuia ar fi urmat să fie plantaţi 64 de cireşti japonezi, în memoria fiecărui tânăr care şi-a pierdut viaţa în incendiul din clubul Colectiv. 

Demersurile Primăriei Sector 4 au stârnit nemulţumirea mai multor organizaţii."Este amplasat în zona grătarelor, multe sunt activate, în continuare cred că este un afront adus victimelor, care ştiţi bine că o mare parte au decedat din cauza fumului toxic”, declara preşedinte Ecocivica, Dan Trifu.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.