Corpul de Control al Ministerului Muncii şi Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD) vor face o anchetă la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca, din judeţul Vâlcea, unde mai mulţi bolnavi psihic au fost fotografiaţi legaţi cu chingi de paturi sau de bănci.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a solicitat Corpului de Control al ministerului şi Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi verificarea situaţiei de la centrul de la Măciuca şi ”luarea măsurilor legale ce se impun în urma celor constatate”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică din comuna Măciuca, satul Popeşti, judeţul Vâlcea, se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea şi funcţionează în baza licenţei de funcţionare eliberată de Comisia de Acreditare a Judeţului Vâlcea, prin decizia nr. 18 din 21 septembrie 2012.

Potrivit statisticilor furnizate din Registrul Electronic Naţional (RENPH), în 31 decembrie 2016 în centru se aflau 92 de persoane, dintre care 36 femei (18 cu handicap mental, 10 cu handicap asociat, 7 cu handicap psihic şi o persoană cu handicap fizic) şi 56 bărbaţi (35 cu handicap mental, 10 cu handicap asociat, 11 cu handicap psihic).

În comunicatul citat se precizează că DGASPC Vâlcea a depus, în luna noiembrie a anului 2016, cererea de licenţiere a centrului de la Măciuca, dosarul fiind înregistrat cu nr. 225/18 noiembrie 2016.

”În urma verificării dosarului s-a constatat că acesta nu corespundea condiţiilor de fond în ceea ce priveşte documentele necesare acordării licenţei provizorii, fiind necesară completarea cu următoarele acte: hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea privind Regulamentul de Organizare şi funcţionare a serviciului social; anexa 5 din HCL  nr. 101/204 şi autorizaţia de securitate la incendiu”, se arată în comunicatul transmis, miercuri, de Ministerul Muncii.

În aceste condiţii, centrul a fost notificat să completeze dosarul, însă în urma notificării primite unitatea a solicitat retragerea acestuia pentru completarea documentelor lipsă, prin adresa nr. 29/18 ianuarie 2017, înregistrată la ANPD în 19 ianuarie 2017. 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au preluat, miercuri, dosarul de abuz în serviciu în care se verifică cine ar fi legat de paturi şi bănci pacienţi cu afecţiuni neuropsihice internaţi în centrul social de la Măciuca. Procurorii care au făcut verificări în centru după ce fotografii înfăţişând astfel mai mulţi bolnavi au apărut în presă nu au găsit niciun pacient legat şi nici obiecte care ar fi putut fi folosite la imobilizarea lor.

Directorul Centrului de reabilitare şi recuperare neuropsihiatrică de la Măciuca, judeţul Vâlcea, Sergiu Smărăndoiu, a fost destituit din funcţie, miercuri, după ce în presă au apărut fotografii cu bolnavi din acest centru legaţi cu chingi de paturi şi de bănci, dar şi cu bolnavi care sunt puşi să muncească la casa lui.

Directorul DGASPC Vâlcea Nicolae Badea, a declarat, miercuri, pentru News.ro că şeful centrului de la Măciuca, Sergiu Smărăndoiu, rămâne ”în sistem”, dar pe o funcţie inferioară şi într-un alt centru. De asemenea, medicul de medicină generală angajat al centrului de la Măciuca, Maria Dumitrescu, a primit o sancţiune care constă în tăierea cu 10 la sută a salariului timp de 90 de zile, conform Codului Muncii.

”Doamna doctor are un caiet de contenţionări pe care le-a aplicat conform procedurilor legale. În dotarea centrului sunt dispozitive de contenţionare omologate, cumpărate din Italia, care sunt cu prindere în diverse puncte. Dânsa a spus că contenţionarea nu s-a făcut mai mult de 30 de minute, deşi legea prevede că se poate face până la patru ore, cu pauze din 30 în 30 de minute”, a spus şeful DGASPC Vâlcea.

El a precizat că medicul Maria Dumitrescu va rămâne în centru, iar dacă se va descoperi că aceasta a fost implicată în contenţionările ilegale ”se va recurge la cele mai drastice măsuri”.

Începând de joi, conducerea centrului de la Măciuca va fi preluată de un alt director adus dintr-un alt centru social aflat în subordinea DGASPC Vâlcea, a precizat Nicolae Badea. 

Nicolae Badea a mai spus că are informaţii potrivit cărora fotografii cu bolnavi legaţi în centrul de la Măciuca au fost făcute încă din aprilie anul trecut, dar niciun angajat al unităţii nu a depus la conducerea DGASPC o sesizare cu privire la astfel de practici, conducerea DGASPC autosesizîndu-se după ce prima fotografie a apărut în presa locală.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a declarat, miercuri, pentru News.ro că la nivelul CJ Vâlcea va fi înfiinţată o ”comisie extinsă” care va verifica activitatea tuturor centrelor aflate în subordinea DGASPC Vâlcea şi că a propus ca din această comisie să facă parte inclusiv un medic şi un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.