Universitatea Ovidius din Constanşa îi va acorda, miercuri, titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Nicolae Manolescu pentru întreaga sa activitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Universitatea Ovidius a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că Facultatea de Litere din cadrul universităţii va decerna miercuri, titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Nicolae Manolescu, critic, teoretician şi istoric literar, pentru întreaga activitate în domeniul literaturii şi al ştiinţelor umaniste. 
 
Prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici, care va susţine laudatio, afirmă că, asemenea lui Eugen Lovinescu şi George Călinescu, Nicolae Manolescu este autorul uneia dintre capodoperele istoriei literare româneşti, Istoria critică a literaturii române. 
 
“Exemplară în această lucrare este capacitatea extraordinară a istoricului literar de a cuprinde şi sintetiza, cu un remarcabil spirit analitic, bogăţia de forme şi expresii ale literarului şi, nu în cele din urmă, câmpul vast şi atât de divers al literaturii române. Ca şi Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu şi G. Călinescu, Nicolae Manolescu, una dintre cele mai limpezi minţi ale generaţiei sale, este unul dintre creatorii de canon literar, un canon care s-a întemeiat pe o permanenţă a criticii literare de întâmpinare. Nicolae Manolescu este autorul unor opere fundamentale care au reînnoit discursul critic şi gândirea fenomenului literar. Printre ele se află remarcabilul studiu despre roman în trei volume, Arca lui Noe, cel prin care reevaluează contribuţia maioresciană în cultura română, Contradicţia lui Maiorescu, eseul ce oferă o viziune de ansamblu asupra operei sadoveniene din perspectiva puterilor pe care le mobilizează universul cărţii, Sadoveanu sau utopia cărţii, studiile care deschid o perspectivă înnoitoare asupra poeziei româneşti şi a discursului poetic din Despre poezie etc”, precizează prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici.
 
Festivitatea va avea loc de la ora 12.00, în Aula Bibliotecii Universitare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.